Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΙΕΡΑΠΕΤΡΑΈνταξη του έργου «Αποκατάσταση καμπαναριού - διαμόρφωση προσβασιμότητας και χώρων εξυπηρέτησης κοινού...

Ένταξη του έργου «Αποκατάσταση καμπαναριού – διαμόρφωση προσβασιμότητας και χώρων εξυπηρέτησης κοινού Ιεράς Μονής Τοπλού στη Σητεία» σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ύψους 1.101.353,29€

 

Ένταξη του έργου «Αποκατάσταση καμπαναριού – διαμόρφωση προσβασιμότητας και χώρων εξυπηρέτησης κοινού Ιεράς Μονής Τοπλού στη Σητεία» σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ύψους 1.101.353,29€

 

 

 

Την ένταξη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τον τίτλο: «Αποκατάσταση καμπαναριού – διαμόρφωση προσβασιμότητας και χώρων εξυπηρέτησης κοινού Ιεράς Μονής Τοπλού στη Σητεία», ανακοίνωσε η Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.

Στην λαμπρή πανήγυρη της Μονής στις 26 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ανακοίνωσε το ευχάριστο νέο, το οποίο είναι απότοκο επίπονων προσπαθειών και μεθοδικής δουλειάς, μα προ πάντων απότοκο της ενεργούς παρουσίας και ευεργεσίας της Παναγιάς της Ακρωτηριανής στο δικό της σπίτι.

Το έργο αφορά σε παρεμβάσεις στους χώρους της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας όπως: α. την αποκατάσταση του Κωδωνοστασίου έτσι ώστε να διασωθεί και διατηρηθεί αυτό το μνημειακό κτίσμα καθώς και να καταστεί επισκέψιμο και προσβάσιμο από όλους τους ενδιαφερόμενους, β. την αντικεραυνική προστασία του Κωδωνοστασίου για την προστασία τόσο του κτίσματος όσο και των περί αυτών χώρων αλλά και την ασφάλεια των επισκεπτών, γ. τη μελέτη προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα, δ. τη διαμόρφωση χώρων υγιεινής επισκεπτών στον προαύλιο χώρο της Μονής, ε. Η/Μ Μελέτες για την υλοποίηση του έργου, με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 1.101.353,29€

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος δήλωσε: «Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για την ιστορική Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας, γιατί υπό την σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ακρωτηριανής και προστάτιδος της Ιεράς Μονής μας, αλλά και με τις πρεσβείες του Ευαγγελιστού της αγάπης Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ευοδώθηκαν οι συντονισμένες και άοκνες προσπάθειες όλων μας για την ένταξη της πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ)».

Ευχαριστούμε τον παρόντα στην πανήγυρη της Μονής συντοπίτη μας Υπουργό κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη για την συνεχή και αμέριστη συμπαράσταση προς την Τοπική Εκκλησία μας, τον ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ΤΣ κ. Γεώργιο Ζερβό καθώς και όλα τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠΑνΕΚ για την πολύτιμη συμβολή και συνεργασία.

Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την βοήθειά του καθότι με δική του απόφαση, την τεχνική επίβλεψη του έργου θα αναλάβει η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Λασιθίου. Ευχαριστούμε τον παρόντα Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Γουλιδάκη, καθώς και όλα τα στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης και τη συνεργασία.

Ευχαριστούμε την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού και το έμπειρο στέλεχος της Εφορείας Αρχιτέκτονα κ. Δάφνη Χρονάκη για την γόνιμη συνεργασία.

Ευχαριστούμε τους έμπειρους συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως οικονομολόγους, Πολιτικούς Μηχανικούς και Μηχανολόγους Μηχανικούς για την προετοιμασία του σχετικού φακέλλου.

Ευχαριστούμε τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη για τη συνεργασία, ο οποίος με τον ίδιο ζήλο και αγάπη συνεχίζει το όραμα του προηγουμένου Φιλοθέου Σπανουδάκη για την πλήρη αποκατάσταση και συντήρηση της Μονής με τρόπο επιστημονικό και με σεβασμό στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του ιστορικού αυτού μνημείου.

Στις προσευχές μας πάντοτε θα επικαλούμαστε την Χάρη της Παναγίας της Ακρωτηριανής προς όλους όσοι συνέργησαν για την ευόδωση αυτού του στόχου».

Τέλος, ο Σεβ. Κύριλλος ανέφερε ότι η σημερινή προσπάθεια θα έχει συνέχεια, με πρόγραμμα και μέθοδο για την ένταξη περισσοτέρων έργων αποκατάστασης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των ευλαβών πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

 

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα