Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑ      ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ: Στα πλαίσια των Κορναρείων 2022 παρουσιάστηκε το βιβλίο του...

      ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ: Στα πλαίσια των Κορναρείων 2022 παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μ. Αγγελάκη «Ιάκωβος Γεωργίου Αρχατζικάκης» στην πόλη της Σητείας.

Στα πλαίσια των Κορναρείων 2022 παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μ. Αγγελάκη «Ιάκωβος Γεωργίου Αρχατζικάκης» στην πόλη της Σητείας.

Ένα πόνημα για να αξιολογηθεί και να εντοπιστεί η προσφορά του στην εν γένει παιδεία και ιστορία της πατρίδας μας απαιτεί δύο βασικά προαπαιτούμενα: επάρκεια του συγγραφέα και πολύχρονη και συστηματική έρευνα.

Ο συγγραφέας έχει διαπρέψει σε πολλούς τομείς του επιστητού με πολύχρονη υψηλόβαθμη σταδιοδρομία στον τραπεζικό τομέα , αλλά και γενικότερα στον οικονομικό κλάδο. Ας σημειωθεί ότι στα ειδικά ενδιαφέροντά του πάντα αποτελεί η έρευνα  για την εκκλησία και την πατρίδα μας.

Ένα ιστορικό βιβλίο απαιτεί ιστοριοδίφη με θέληση, επιμονή  και εξαντλητική εργασία.

Το ιστορικό αυτό βιβλίο ξεπερνά τα όρια της τοπικής ιστορίας και αναδεικνύεται όχι μόνο φιλιστορικό ανάγνωσμα αλλά και παρακαταθήκη για την αυτογνωσία ενός λαού που τόσο χρειάζεται στην εποχή μας.

Η προσεγμένη έκδοση έχει τέτοια δομή και τεκμηρίωση που βοηθά τον αναγνώστη στον να κατανοήσει την προσωπικότητα του Ιάκωβου Αρχατζικάκη.

Οι απαραίτητοι πρόλογοι του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και  Σητείας μας δίνουν το στίγμα και την αξία του πονήματος. Οι ευχαριστίες και ο πρόλογος του συγγραφέα συμπληρώνουν την απαραίτητη εισαγωγή του βιβλίου.

Το μέγεθος και η αξία του εθνοιερομάρτυρα Αρχατζικάκη απαιτούσε ιδιαίτερη αναφορά σε περιόδους στις οποίες ο συγγραφέας πέτυχε με πληρότητα να αναδείξει το εκπαιδευτικό, ποιμαντικό, πατριωτικό, συγγραφικό, εθνικό , φιλανθρωπικό  και θεολογικό έργο του. Τα παραρτήματα με στατιστικά στοιχεία και συμπληρωματικό υλικό ολοκληρώνουν την πλήρη εικόνα του βιβλίου.

Με αυστηρά λιτό, περιεκτικό και ουσιαστικό λόγο περιγράφεται η συνεισφορά του Αρχατζικάκη. Η πλούσια χρήση των πηγών και οι φωτογραφίες τεκμηριώνουν το περιεχόμενο. Ας σημειωθεί ότι ο συγγραφέας ξεπέρασε τη βιβλιογραφία αναζητώντας αδιάσειστα ντοκουμέντα, αυθεντικά ημερολόγια σε βιβλιοθήκες, μαρτυρίες και διηγήσεις.

Η έκδοση αυτή οφείλεται στην πρόθυμη αποδοχή της  από το Κοινωφελές Ιδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Ο Σύλλογος Ποντίων και Μικρασιατών Σητείας στήριξε την πρωτοβουλία της ανάδειξης και παρουσίασης του βιβλίου.

Η έκδοση είναι προσεγμένη από το γνωστό εκδοτικό οίκο «Τυποκρέτα» Ηρακλείου.

Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι : η ιστορική μνήμη σήμερα χρειάζεται; Αν ναι , πώς θα κατανοήσουμε τα πραγματικά γεγονότα της εποχής της μικρασιατικής καταστροφής και θα απομονώσουμε άναρθρες ιστορικές κραυγές περί συνωστιστού από επιστήμονες με ολιγοφανή ιστορική έρευνα αναδεικνυόμενοι με το μανδύα του “προδευτισμού”, της κομματικής και ιδεολογικής ”πειθαρχίας”;

Το παρόν πόνημα ενισχύει την αλήθεια, τη μνήμη , τη γνώση και καταπολεμά τη λήθη και συμβάλλει σε δύσκολους καιρούς στην αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων με την εθνική αυτογνωσία.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα