Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήUncategorizedΓ. Δασκαλάκης στον STYLE 100: Ο απινιδωτής σώζει ζωές, αλλά μόνο αν...

Γ. Δασκαλάκης στον STYLE 100: Ο απινιδωτής σώζει ζωές, αλλά μόνο αν τον χρησιμοποιείς σωστά(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Ο απινιδωτής σώζει ζωές, αρκεί εκείνος που τον. χρησιμοποιεί να έχει εκπαιδευτεί σχετικά και να ακολουθεί πιστά τις φωνητικές  οδηγίες που δίνει η ίδια η συσκευή.

Σύμφωνα με όσα είπε σήμερα στον STYLE 100 ο  εκπαιδευτής διασώστης και επικεφαλής του σώματος της ΕΔΕΑΚ Σητείας, Γιάννης Δασκαλάκης, με αφορμή το  συγκλονιστικό  περιστατικό στο EURO με το Δανό ποδοσφαιριστή Κρίστιαν ´Ερικσεν και την “επιστροφή από τον θάνατο” ,όπως γράφτηκε, ένα γεγονός που ο κ. Δασκαλάκης χαρακτήρισε “συγκλονιστικό”, οι άμεσες ενέργειες είναι καθοριστικές και πρέπει να γίνουν μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά. Αν περάσουν χωρίς να έχει παρασχεθεί βοήθεια στο θύμα ,οι εγκεφαλικές βλάβες είναι μη  αναστρέψιμες.

Το περιστατικό στο EURO αύξησε το ενδιαφέρον των πολιτών να μάθουν τον σωστό τρόπο για τις πρώτες βοήθειες, λέει ο κ. Δασκαλάκης , τονίζοντας πως από παρανόηση διαχέεται λάθος πληροφόρηση ή δημοσιεύονται στα κοινωνικά δίκτυα λανθασμένες  οδηγίες και πληροφορίες που μπορούν να κοστίσουν ζωές.

Θα πρέπει  να καταφεύγουμε στους εκπαιδευτές διασώστες.

 

Ο απινιδωτής 

 

Ειδικό κεφάλαιο , είναι ο  φορητός απινιδωτής , ένα μηχάνημα που μεταφέρεται εύκολα αφού λειτουργεί με μπαταρία, και όταν χρησιμοποιηθεί σωστά, επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό . Ομως, όπως λέει ο Γ. Δασκαλάκης, ο χρόνο αντίδρασης πρέπει αν είναι ελάχιστος και εκείνος που χρησιμοποιεί τον απινιδωτή να γνωρίζει την βασική του λειτουργία, να έχει εκπαιδευτεί για να κάνει την σωστή χρήση.

Ο απινιδωτής δίνει φωνητικά οδηγίες τι οποίες ακολουθούμε  πιστά.

Η πρώτη είναι να καλέσουμε για βοήθεια στα Επείγοντα . Ο κ. Δασκαλάκης έδωσε τον πανευρωπαϊκό αριθμό άμεσης  βοήθειας 112, που μπορεί κάποιος να καλέσει ακόμα κι αν το τηλεφώνο του δεν έχει σήμα ή κάρτα. Καλώντας εκεί, γίνετε εντοπισμός της θέσης και διευκολύνεται η πρόσβαση της βοήθειας

Στην συνέχεια, υπάρχον δυο ηλεκτρόδια που πρέπει να τοποθετηθούν στο σώμα του θύματος.

Οι περιοχές που τοποθετούνται δίνονται σε σχεδιάγραμμα.

Θα πρέπει να αφαιρεθούν προηγουμένως τα ρούχα του θύματος και η περιοχή που θα τοποθετηθούν καθαρίζεται προσεχτικά.

Απομακρύνονται όλοι από το θύμα και κανένας  δεν πρέπει να το ακουμπήσει στην διάρκεια της απινίδωσης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Γιάννης Δασκαλάκης, στην Σητεία υπάρχον απινιδωτές, στο λιμεναρχείο, στο Αστυνομικό Τμήμα , στο γήπεδο ποδοσφαίρου και στο κλειστό του μπάσκετ, σε ξενοδοχεία της πόλης, κανένας όμως δεν βρίσκεται σε σημείο προσβάσιμο  εύκολα και ανά πάσα στιγμή από τους πολίτες, όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο ίδιος έχει κάνει σχετικές εισηγήσεις και ευελπιστεί πως σύντομα θα τοποθετηθεί απινιδωτής σε χώρο κοντά στην κεντρική πλατεία.

 

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα