Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΝΦΙΑ: Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου αναρτώνται τα ειδοποιητήρια στο Taxisnet

ΕΝΦΙΑ: Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου αναρτώνται τα ειδοποιητήρια στο Taxisnet

Ο «χάρτης» του νέου φόρου: Ποιοι θα πληρωνόσουν περισσότερα, ποιοι μπορεί να δικαιούνται εκπτώσεις και σε ποιους ο λογαριασμός θα είναι ίδιος με πέρυσι

Θέμα λίγων ημερών είναι η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2021 που φέρνουν επιβαρύνσεις τριών ταχυτήτων σε 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σήμερα και αύριο η Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσεις στην έκδοση των εκκαθαριστών τους φόρους προσδιορίζοντας τις εκπτώσεις και τις εξαιρέσεις, προκειμένου την ερχόμενη Τετάρτη 22/9 και εκτός απρόοπτου, τα ειδοποιητήρια πληρωμής του φόρου να βρίσκονται στους λογαριασμούς των φορολογούμενων στο Taxisnet και συγκεκριμένα στην σελίδα «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου»

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προσδιορίστηκε και πέρυσι. Παρόλα αυτά αρκετοί ιδιοκτήτες ακίνητων θα έχουν πρόσθετες επιβαρύνεις και κάποιοι άλλοι, λόγω της πτώσης των εισοδημάτων τους ενδέχεται να δικαιούνται για πρώτη φόρα εκπτώσεις. Ειδικότερα:

Ποιοι θα δουν ελαφρύνσεις

«Ραβασάκια» με μειωμένο κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό φόρο θα θα παραλάβουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται το 2020 καθώς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, ή κατέβασαν υποχρεωτικά ρολά στις επιχειρήσεις τους ή εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια. Η πανδημία και το lockdown «ψαλίδισαν» τα εισοδήματα πολλών ιδιοκτητών ακινήτων κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να πληρώσουν φέτος μισό φόρο για τα ακίνητά τους ή και να απαλλαγούν πλήρως με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν φέτος το 50% του ΕΝΦΙΑ ενώ για περισσότερους από 70.000 φορολογούμενους ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μηδενικός.

Ποιους «καίει» ο φόρος ακινήτων

«Φουσκωμένα» ειδοποιητήρια ΕΝΦΙΑ θα παραλάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι το 2020:

Απέκτησαν ακίνητα με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά.

Τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο Ε9.

Δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους Δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Όσοι δεν είχαν εμφανίσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Ποιοι θα πληρώσουν τα ίδια με πέρυσι

Στα ίδια επίπεδα 2020 θα είναι ο φόρος που θα κληθούν να καταβάλουν και φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Επίσης πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν με συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα) θα διαπιστώσουν ότι και φέτος ισχύουν οι μειώσεις 10% – 30% στον ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται:

– 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.
– 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ.
– 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ.
– 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.
– 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Σενάριο καταβολής δύο δόσεων τον Οκτώβριο

Ο φόρος εξοφλείται σε 6 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τη τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Με δεδομένο, πάντως, ότι ο χρόνος που θα έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι για να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα είναι μόλις 8 μέρες μετά την κοινοποίηση των εκκαθαριστικών του συγκεκριμένου φόρου η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείεται να μεταθέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου την προθεσμία πληρωμής της συγκεκριμένης δόσης ώστε να συμπέσει με την προθεσμία της δεύτερης δόσης. Ενδέχεται δηλαδή να οριστεί ως προθεσμία καταβολής και των δύο πρώτων δόσεων του φετινού ΕΝΦΙΑ η 29η Οκτωβρίου.

Απαλλαγή για τους πυρόπληκτους

Για τους πυρόπληκτους απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής προβλέπεται τα εξης:

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στις πληγείσες περιοχές και έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι και την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, τα εν λόγω ακίνητα θα απαλλαγούν κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2021, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου 2021, η αρχική εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ με την απαλλαγή των ακινήτων αυτών, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021.
Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Μαΐου 2021, τους οποίους έχει ταυτοποιήσει η ΑΑΔΕ με βάση τα σχετικά στοιχεία από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2021, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου στις περιοχές αυτές τυχόν δεν δει στο εκκαθαριστικό του την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις εν λόγω πυρκαγιές δεν υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα arogi.gov.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2021, θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την απαλλαγή με αίτησή τους στη ΔΟΥ τους, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Πηγή: protothema.gr

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα