Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Δευτέρα 13.09.2021 συνεδρίασε η Επιτροπή Αγώνα της Σητείας κατά του Υβριδικού Έργου Αμαρίου της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ».

Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν διάφορα πρακτικά θέματα ενόψει της προσδιορισμένης για την 22.09.2021 συζήτησης στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την προσφυγή που κατέθεσαν 210 πολίτες και φορείς της Σητείας, του Αμαρίου και του Ρεθύμνου και την προσφυγή που κατέθεσε ο Δήμος Σητείας κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του  Υβριδικού Έργου Αμαρίου.

Το ΣτΕ, με τις από 21.07.2020 προδικαστικές αποφάσεις του με αριθμούς 1520/20202 και 1521/2020, διέταξε την αδειοδοτούσα αρχή (ΥΠΕΝ – ΔΙΠΑ) να ζητήσει και να λάβει την γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο έργο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης (Φ.Δ.Π.Π.Κ.Α.Κ.) που σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στα συνοδευτικά έγγραφα πριν την έκδοση της ΑΕΠΟ.

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης (Φ.Δ.Π.Π.Κ.Α.Κ.) απέστειλε στην αδειοδοτούσα αρχή (ΥΠΕΝ – ΔΙΠΑ) την με αριθμό πρωτοκόλλου 24/12.05.2021 γνωμοδότησή του, με την οποία επιστημονικά και τεκμηριωμένα διατυπώνει, ως αρμόδιος φορέας σύμφωνα με τον νόμο, την πλήρη αντίθεσή του για την κατασκευή του έργου, λόγω των καταστροφικών επιπτώσεων που θα προκληθούν στο περιβάλλον τόσο στην ορεινή περιοχή της Σητείας από τα γιγαντιαία αιολικά πάρκα (υποέργο α) όσο και στις περιοχές του Αμαρίου και του Ρεθύμνου από τα έργα αποθήκευσης της ενέργειας (υποέργο β) και τα αντίστοιχα συνοδά έργα.

Η επιτροπή συζήτησε επίσης και τις νέες συνθήκες και κινδύνους που διαμορφώνονται στην περιοχή της Σητείας μετά την ψήφιση του Ν. 4831/2021 (νέος νόμος για το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ), με τον οποίο οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ/ΣΑΡΡΑΣ που είχαν λάβει άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 2.000 MW για αιολικά πάρκα στην Κρήτη, με την υποχρέωση να υλοποιήσουν ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή, διατηρώντας παράλληλα τις άδειες που έχουν λάβει. Η επιτροπή εκτιμά ότι αυτό σημαίνει ότι σύντομα οι εταιρείες αυτές θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν την αδειοδοτική διαδικασία των έργων που έχουν στην περιοχή του Δήμου Σητείας και θα υποβάλλουν σχετικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για να σταματήσουν στο ξεκίνημά τους τέτοιες προσπάθειες και να αποτρέψουν όλα αυτά τα έργα.

Τέλος η επιτροπή συζήτησε σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας για δύο έργα αποθήκευσης ενέργειας με τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής επιφάνειας 2.050 στρεμμάτων (!!!) στην περιοχή μεταξύ των οικισμών Απίδια και Αγίας Τριάδας των εταιρειών DIREEN ΑΕ και ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΕ. Σχετικά με αυτά η επιτροπή θεωρεί ότι η βιαστική συζήτηση και των δύο αυτών έργων ήταν άστοχη και επιζήμια, αφού υπάρχει σχετική αναστολή όλων των διαδικασιών (συμπεριλαμβανόμενης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης) για τέτοια έργα μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 130 του Ν.4819/2021 (νέος νόμος για τα ΑΠΟΒΛΗΤΑ) και δεν υπάρχει καθόλου θεσμικό πλαίσιο για τέτοιου είδους έργα ούτε πλήρεις μελέτες για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που εγκυμονούν.

Επιπλέον απόψεις που διατυπώθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπως «τα έργα τα θέλουν οι τοπικές κοινωνίες», «τα έργα χωροθετούνται στην ευρύτερη περιοχή του ενεργειακού κόμβου του Αθερινόλακου» (η οποία όμως δεν έχει προσδιοριστεί που αρχίζει και που τελειώνει), σηματοδοτούν πιθανή αλλαγή θέσης της πλειοψηφούσας παράταξης (εκτός από λαμπρές εξαιρέσεις) σχετικά με την αποδοχή νέων ενεργειακών έργων στον Δήμο Σητείας, παρά τους προεκλογικούς και μετεκλογικούς ισχυρισμούς περί κορεσμού της Σητείας κλπ.

Επικίνδυνες όμως και επιβλαβείς είναι και οι απόψεις που διατυπώθηκαν και από άλλες πλευρές στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως «λέμε ΝΑΙ για να μην μας λένε ότι λέμε πάντα ΟΧΙ», «τα έργα χωροθετούνται σε υποβαθμισμένη περιοχή» κλπ. Οι απόψεις αυτές δεν βοηθούν στον αγώνα των κατοίκων της Σητείας (που είναι υπερκορεσμένη από έργα ΑΠΕ, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Κρήτης), κατά των νέων ενεργειακών έργων, στέλνουν λάθος μήνυμα σε οποιονδήποτε επενδυτή πιθανά ενδιαφέρεται να επενδύσει στην περιοχή (π.χ. στον τουριστικό τομέα) και γενικά φέρνει τον Δήμο Σητείας κάμποσα χρόνια πίσω, τότε που «όλοι και όλα χωρούσαν» στην περιοχή, με τα γνωστά αποτελέσματα που ζούμε σήμερα.

Μετά από όλα τα παραπάνω, η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους κατοίκους του Δήμου Σητείας να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του Υβριδικού Έργου Αμαρίου και να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για την άμεση αντιμετώπιση των νέων κινδύνων που πιθανά να υπάρξουν στην περιοχή, καταδικάζοντας με αποφασιστικότητα όλες εκείνες τις ενέργειες και απόψεις που υπονομεύουν τον αγώνα τους και ανοίγουν δρόμους και «κερκόπορτες» για ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής.

Σητεία 15.09.2021

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα