Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΚινητοποίηση αξιοπρέπειας και διεκδίκησης από τον Κλάδο Εστίασης στην Σητεία(βιντεο-φωτο)

Κινητοποίηση αξιοπρέπειας και διεκδίκησης από τον Κλάδο Εστίασης στην Σητεία(βιντεο-φωτο)

 

Με καθολική συμμετοχή και πάνδημη στήριξη η Σητεία έδωσε το δικό της παρόν στην πανελλαδική  απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου εστίασης και ψυχαγωγίας  που αντιδρά στις κυβερνητικές πρακτικές και επιλογές που οδηγούν τον δεύτερο, μετά το δημόσιο, «εργοδότη» στα όρια της χρεοκοπίας, όπως σημείωσαν οι ομιλητές στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της πόλης.

Μια κινητοποίηση αξιοπρέπειας, όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας του Δήμου Μανώλης Αγγελάκης που παρουσίασε τα αιτήματα του κλάδου που εκπροσωπεί. Είναι :

– Αναπροσαρμογή-μείωση προστίμων

-Μετατροπή επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες, ειδικά για τους περισσότερο αδύναμους

-Συμμετοχή εκπροσώπων του κλάδου στις  αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές  πριν την λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν

-Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου

-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας  με πλήρη αποζημίωση του προσωπικού

-Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και συνέχιση επιδότησης των δόσεων των δανείων

Ο Μανώλης Αγγελάκης επικαλέστηκε επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν την απόλυτη τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας από την εστίαση, που όμως έχει απέναντι της μια κυβέρνηση που της «κουνά το δάχτυλο», όπως είπε, χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την αποτυχία στην διαχείριση του θέματος και χωρίς να επιλέγει διαδικασίες πειθούς για τον εμβολιασμό, με προσωπική αναλυτική ενημέρωση.

Μας μετατρέπει σε χωροφύλακες, είπε, οξύνει τα προβλήματα  μεγιστοποιεί τις αντιθέσεις μέσα στην κοινωνία.

Κάνοντας προσωπική αναφορά στον αρμόδιο Υπουργό Αδωνη Γεωργιάδη, ζήτησε «να  σταματήσει να μας συμπεριφέρεται σαν να είμαστε το κατακάθι της κοινωνίας. Οι τζάμπα μαγκιές στην εστίαση πρέπει να τελειώνουν». ´

Η εστίαση δεν ζητιανεύει χρήματα, το κράτος έζησε με τα λεφτά εστίασης, είπε.

Την κινητοποίηση στηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Σητείας, με την πρόεδρο του Μαρία Νικητάκη, στην δική της παρέμβαση να αναφέρεται σε περιστατικό διασποράς σε σούπερ μάρκετ.

«Εγκληματικές οι κυβερνητικές ευθύνες»

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Σίμος Συμεωνίδης , χαιρέτισε την συγκέντρωση τονίζοντας πως το μήνυμα που στέλνει η κινητοποίηση είναι δυνατό, ιδιαίτερα για την επιβίωση των μικρών καταστημάτων, όπως είναι στην πλειοψηφία τους στην πόλη .

Είναι δίκαιος ο αγώνας και δίκαια τα αιτήματα, είπε. Οι μικροί επαγγελματίες απέναντι τους το κράτος και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που ανταγωνίζονται, σημείωσε. «Σε συνθήκες πανδημίας αυτό πήρε πιο άγρια μορφή. Η πανδημία εργαλοιοποιήθηκε για να περάσουν μέτρα που να βάλουν νέα βάρη στην πλειοψηφία των μικρών επαγγελματιών, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθεί ο πλούτος σε λιγότερα χέρια».

Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες και για την διαχείριση της πανδημίας και στα ζητήματα του εισοδήματος, της επιβίωσης, είπε ο Σίμος Συμεωνίδης.

Φοβόμαστε ο τι τα λουκέτα που δεν ήρθαν τα προηγούμενα χρόνια θα  βρούμε μπροστά, τόνισε ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του γραφείου Κρήτης του ΚΚΕ, παροτρύνοντας  για κλιμάκωση του αγώνα με μεγαλύτερη ένταση και συντονισμό.

Μας ζητάνε να γίνουμε ελεγκτικός μηχανισμός  για τους πελάτες και   λογιστές που δηλώνουν στο ΕΡΓΑΝΗ τους εμβολιασμένους  και τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους , είπε  ως μέλος του Συλλόγου Εστίασης, ο Κωστής Ζωγραφίνης.

Αναφορά έκανε στα δημοτικά τέλη, που όπως είπε, μετά από αυναντήσεις με τον δήμαρχο Γ. Ζερβάκη και τους πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μιχάλη Αντωνιδάκη, «καταφέραμε να έχουμε απαλλαγή και για το 2022».

Άρση  των άδικων μέτρων για το εμπόριο  και  την εστίαση  ζήτησε το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλης Ροδανάκης, παρουσιάζοντας δέσμη μέτρων ενίσχυσης που ζητά ο κλάδος που εκπροσωπεί.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα