Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΜετά το Πάσχα θα αρχίσει η καταβολή αποζημιώσεων καμιά απόφαση για αναστολή...

Μετά το Πάσχα θα αρχίσει η καταβολή αποζημιώσεων καμιά απόφαση για αναστολή φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων (βιντεο-φωτο)

  • Αγωνία των επαγγελματιών στην συνάντηση με τον Μανώλη Θραψανιώτη στο δημαρχείο.

 

Η εύλογη και απολύτως δικαιολογημένη ανησυχία των δημοτών της Σητείας, επαγγελματικών ομάδων και ιδιωτικών, επιτείνουν σοβαρές πληροφορίες για μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη καταβολής αποζημιώσεων μαζί με την απουσία επίσημης απόφασης για αναστολή ασφαλιστών και φορολογικών υποχρεώσεων που κάνουν την αγωνία ακόμα μεγαλύτερη.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Θραψανιώτη στις πληγείσες περιοχές αρχικά και μετά στο δημαρχείο, συνοδευόμενος από την Πελαγία Πετράκη και τον Γιώργο Καλλιντέρη, όπου ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη για τις καταγραφές και πρώτες εκτιμήσεις που έγιναν από κλιμάκια του δήμου, της Περιφέρειας και της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής και τα σχεδιαζόμενα αντιπλημμυρικά έργα , αποτυπώθηκε  με πολύ έντονους και δραματικούς  αλλά απολύτως ρεαλιστικούς , τόνους η αγωνία για το τώρα και το αύριο της ζωής της πόλης, με τον Μανώλη Αγγελάκη , πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας, να επισημαίνει πως πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί ο ήδη υπάρχον μηχανισμός  της επιστρεπτέας προκαταβολής  που  με την κατάλληλη παραμετροποίηση, θα μπορεί να παράξει αποτέλεσμα για προκαταβολή αποζημιώσεων, άμεσα, όπως εξάλλου είναι η κυβερνητική δέσμευση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον μεγάλο  αριθμό επιχειρήσεων εστίασης και ένδυσης όμως που δεν μπορούν ακόμα να λειτουργήσουν, με ότι αυτό σημαίνει  για το εισόδημα  των ίδιων των επιχειρηματιών όσο και των υπαλλήλων που απασχολούσαν.

Μεγάλη σύγχυση προκαλεί μαζί και η απουσία υπουργικής απόφασης για την αναστολή φορολογικών-ασφαλιστικών εισφορών.

 «Μετά το Πάσχα και βλέπουμε…»

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Λογιστών Λασιθίου Νίκου Ανδρουλιδάκη που αναφερόμενος στην υπάρχουσα νομοθεσία, που προσβλέπει χρονοβόρες διαδικασίες συγκέντρωσης των φακέλων αρχικά στην Περιφέρεια  από εκεί στο  υπουργείο, που αποφασίζει   σε ποιο  ποσοστό των ζημιών θα κυμανθεί το ποσοστό της αποζημίωσης, εκτίμησε πως οι  πρώτες καταβολές θα αρχίσουν  μετά το Πάσχα, ζητώντας να μην γίνει  συνολική συγκέντρωση όλων των φακέλων, αλλά να αποστέλλονται   τμηματικά,  ´ώστε να καταβληθούν ποσά στους δικαιούχους πιο γρήγορα.

Διαφορετική εκτίμηση λόγω των διαβεβαιώσεων που έχει πάρει εξέφρασε ο Γιώργος Ζερβάκης , αναφερόμενος στην υπόσχεση πως οι πρώτες ενισχύσεις θα δοθούν στην βάση της καταγραφής της στάθμης του νερού και των ζημιών που καταγράφει ο ιδιοκτήτης- επιχειρηματίας.

Με την άποψη  Ανδρουλιδάκη, συμφώνησε πάντως η Πελαγία Πετράκη που εκτίμησε πως δύσκολα θα γίνει δεκτή πρόταση για τμηματική αποστολή φακέλων .

Πυροσβεστική και Πετράς

Την καταγραφή των προτάσεων ζήτησε ο Μανώλης Θραψανιώτης  υποσχόμενος πως  η αντιπολίτευση θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση , που επισήμανε πως όσα  ακούγονται για αποζημίωση  στα αυτοκίνητα ιδιωτών, δεν ισχύουν.

Έβαλε  ακόμα δυο παραμέτρους στην συζήτηση.

Η μια αφορά το Πυροσβεστικό   Κλιμάκιο  και τις συνεχείς αναβολές στην αναβάθμιση του, που οι τελευταίες καταστροφές έδειξαν ακόμα μια φορά πως είναι απαραίτητη.

Η άλλη, αφορά τον αρχαιολογικό χώρο του Πετρά, για τον οποίο πήρε διαβεβαίωσες από τον δήμαρχο πως  δεν  υπέστη ζημιά λόγω των εργασιών συντήρησης που έχουν γίνει, τόνισε όμως την ανάγκη να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η ανασκαφή σε αυτό το μοναδικό αρχαιολογικό συγκρότημα της ανατολικής Κρήτης.

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα