Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜε Μουρσελά και Σκούρτη, επισφραγίζει την 30χρονη προσφορά του στον πολιτισμό το...

Με Μουρσελά και Σκούρτη, επισφραγίζει την 30χρονη προσφορά του στον πολιτισμό το Θέατρο της Σητείας

 

*Παραστάσεις 11,12, 13 και 15 Μαρτίου, 8.30μμ στο Πολύκεντρο

 

Με σεμνότητα ,ήθος και γνώση, με το βάρος να πέφτει πάντα στα κείμενα και τη σωστή τους σκηνική παρουσία μπροστά στο απαιτητικό κοινό της Σητείας, που έγινε απαιτητικό αφού επί τριάντα χρόνια «εκπαιδεύτηκε» με παραστάσεις υψηλής αισθητικής και ποιότητας και από άλλες προσπάθειες ομάδων που ήρθαν μετά, το Θέατρο της Σητείας επιστρέφει τη Δευτέρα, με έναν κύκλο παραστάσεων 11,12,13 και 15 Μαρτίου, στις 8.30μμ στο ανακαινισμένο Πολύκεντρο.


Είναι και μια «γενέθλια» παράσταση, για τριάντα χρόνια παρουσίας για το Θέατρο που έχε ενηλικιωθεί μαζί με το κοινό του και συνεχίζει να δίνει ουσία και σημασία σε αυτό που είναι πανθομολογούμενο για την Σητεία, την στέρεη πολιτιστική της βάση, από πολύ παλιά, μέχρι σήμερα και αύριο, και για πάντα, ελπίζουμε.
Το Θέατρο της Σητείας, έχοντας παρουσιάσει κάθε είδος θεατρικής σχολής, ας το πούμε έτσι, κάνει μια επιστροφή στην στέρεη βάση των σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων που έκτισαν το νεοελληνικό θέατρο.
Δυο θεμέλιοι λίθοι του νεοελληνικού θεάτρου, ο Κώστας Μουρσελάς και ο Γιώργος Σκούρτης, και τεφτά μονόπρακτα που συναντιούνται στην έννοια του «συμβιβασμού».


Του κοινωνικού συμβιβασμού, του συμβιβασμού από φόβο μπροστά σε εξουσίες και νόμους, σε καταστάσεις οριακές ή μη, προσωπικές υποχωρήσεις, πραγματικές ιστορίες.

Η παράσταση

Έξι έργα του Κώστα Μουρσελά και ένα του Γιώργου Σκούρτη, θα παρουσιάσει το Θέατρο της Σητείας στο Πολύκεντρο.


Οι συντελεστές

Η Φανή Σύρπου υπογράφει την σκηνοθεσία,.
Ο Νίκος Κατσούλης επιμελήθηκε την σκηνογραφία.
Πρωτότυπη μουσική για την παράσταση έχει συνθέσει οι Σταύρος Κατσούλης.
Επιμέλεια φωτισμού: Διονύσης Κριθαράκης
Τον ήχο επιμελείται η Κατερίνα Σκαρβελάκη.
Την αφίσα φιλοτέχνησε ο Σταύρος Κατσούλης.

Τα μονόπρακτα και οι ερμηνευτές τους:

-«Το Δίκαννο» του Κ. Μουρσελά.
Ερμηνεύουν Μάνος Καστρίτης, Ειρήνη Μητσακάκη, Ιωάννα Καρζή

-«Διακοπή ρεύματος» του Κ. Μουσελά.
Ερμηνεύουν: Μάνος Ρουσσομουστακάκης, Κατερίνα Αντωνάκη.

-«Η μπουχάρα» του Κ. Ερμηνεύουν: Μανώλης Κατσούλης, Σταυρούλα Αναγνωστάκη.

-“Συζήτηση περί Ματαιότητας” του Κ. Μουρσελά

Ερμηνεύουν: Γιώργος Οικονομάκης, Νίκος Κατσούλης.

-«Η απαρηγόρητη χήρα» του Κ. Μουρσελά.

Ερμηνεύει η Σταυρούλα Αναγνωστάκη.

-«Ο Μπιντές» του Κ. Μουρσελά.

Ερμηνεύουν: Μαρία Μαντζίλα, Γιώργος Οικονομάκης.

-«Η υποταγή» του Γ. Σκούρτη.

Ερμηνεύει ο Μάνος Ρουσσομουστακάκης

Τριάντα χρόνια  Θέατρο της Σητείας

Αντιγράφουμε από το σημείωμα του Θεάτρου: «Τριάντα χρόνια πέρασαν από το 1993, όταν μια παρέα Σητειακών αποφάσισαν να κάνουν Θέατρο στην πόλη μας. Μέσα από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, μέσα από εναλλαγές προσώπων και πραγμάτων,  κατάφεραν να το κρατήσουν ζωντανό και να προσφέρουν Πολιτισμό στην πόλη μας.  Συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, να ασχολούμαστε με το ίδιο πάθος με αυτό που μας βοηθάει να δούμε λίγο πιο καθαρά τον εαυτό μας στον καθρέφτη, το Θέατρο.

Φέτος, στα πλαίσια του εορτασμού των 30 αυτών χρόνων, αποφασίσαμε να ανεβάσουμε Μονόπρακτα δύο πολύ σπουδαίων Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, του Κ.Μουρσελά και του Γ.Σκούρτη. Θεωρήσαμε ότι τα θέματά τους είναι εξαιρετικά  επίκαιρα, σε μια κοινωνία του  «φαίνεσθαι», όπως είναι η δική μας.

Κοινός θεματικός άξονας των κειμένων είναι ο κάθε είδους συμβιβασμός. Όλο και περισσότερο, οι ήρωες αυτοί προσαρμόζονται σε μια κατάσταση αλλοτριωμένοι από την εξουσία και τον φόβο μπροστά σ’ αυτήν.

Η αμάθεια, η δειλία, ο συντηρητισμός , η συνείδηση που πιέζει εσωτερικά αλλά δε βρίσκει διέξοδο, οι ηθικές αξίες που χάνονται σε μια κοινωνία «ευμάρειας», όλα αυτά τα χαρακτηριστικά «μικροαστικής αντίληψης», μπαίνουν στον μεγεθυντικό φακό αυτών των δύο σπουδαίων συγγραφέων».

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

.

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα