Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣΤΑΘΜΟΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Οι έφηβοι, πρωταγωνιστές και συγγραφείς  στην παράσταση του Θεάτρου της Σητείας απόψε...

 Οι έφηβοι, πρωταγωνιστές και συγγραφείς  στην παράσταση του Θεάτρου της Σητείας απόψε και αύριο στο Άλσος Χλουβεράκη(ηχητικό)

 

Φανή Σύρπου στον STYLE100:Είναι περήφανο το Θέατρο για αυτά τα παιδιά

Πάντα υπεύθυνο, σοβαρό και ουσιαστικό το Θέατρο της  Σητείας έχει βάλει την δίκη  του σφραγίδα στην πολιτιστική ζωή της πόλης με σταθερή παρουσία και με τον πήχη το ίδιο βάζει για το παραγόμενο αποτέλεσμα σταθερά ψηλά, έχοντας κερδίσει το κοινό της πόλης.

Το Θέατρο της Σητείας, δεν επαναπαύεται όμως και βρίσκεται σε αναζητήσεις δημιουργικές,  ενίοτε και τολμηρές, ή πρωτοποριακές.

Αυτό το στοιχείο, με την παράσταση της Εφηβικής Σκηνής, απόψε και αύριο στις 9 στο Άλσος Χλουβεράκη, ήταν και το ερέθισμα για την συζήτηση που είχαμε σήμερα στον STYLE100 με την πρόεδρο του Δ. Σ του Θεάτρου, την Φανή Σύρπου.

« Θα έλεγα πως το Θέατρο της Σητείας πρωτοπορεί τώρα, γιατί εμπιστεύεται μια ηλικία που είναι πολύ ευαίσθητη», μας λέει η κ. Σύρπου.

«Μια παράσταση η οποία  μπορεί να στηρίζεται σε ένα κείμενο, αλλά είναι φτιαγμένοι από τα ίδια τα παιδιά που θα παίξουν

Φέτος είμαστε πάρα πολύ περήφανοι. Ξεκινήσαμε με την  τη Μαρία Ματζίλα και είμαστε πάρα πολύ περήφανες και οι δύο για αυτά τα υπέροχα παιδιά που ξεκίνησαν από την παιδική μας σκηνή  τα περισσότερα, και τώρα πια έγιναν έφηβοι

Είναι αυτά που γράφουν τα κείμενα είναι αυτά που στέκονται μπροστά που είναι οι πρωταγωνιστές πάνω στη σκηνή και εμείς, όπως λέμε και στο πρόγραμμα μας στα παρασκήνια, πίσω να τους ψιθυρίζουμε ωραία λόγια.

Αυτά  παιδιά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι όλη τη χρονιά, συζήτησαν, μίλησαν, βγάλανε από μέσα τους όλα αυτά τα πράγματα που είναι  τα αγκάθια τους, όλα τα πράγματα που τους απασχολούν και έτσι στηριγμένοι  πάνω στο έργο της Μάγιας Δεληβοριά με τίτλο «Η αλφαβήτα της εφηβείας» έγραψαν τα δικά τους κείμενα, με κάθε γράμμα και ένα θέμα. Μίλησαν δηλαδή για πάρα πολλά θέματα.

Υπήρχε οδηγία στο τι θέματα θα πρέπει να επιλέξουν;

 

Όχι τα αποφάσισαν τα ίδια τα παιδιά και έτσι έχουμε από το άλφα που είναι το άγχος, η βαρεμάρα, οι γονείς, οι έρωτες , τα ναρκωτικά, το σεξ, όλα αυτά τα πράγματα που δεν τολμούν να τα συζητήσουμε.

Η  μάλλον  εμείς οι μεγάλοι δεν τα συζητάμε πολλές φορές με τα παιδιά. Το ωραίο είναι ότι τα παιδιά λένε και τα παράπονά τους για εμάς, τους μεγάλους ή  μιλάνε και για θέματα, όπως η  μοναξιά, η λύπη, το θάνατο.

Η Φανή Σύρπου, είναι εμφανώς ικανοποιημένη και χαρούμενη για όλο αυτό που έχει  συμβεί και θα δούμε σήμερα και αύριο:

«Τι να σας πω  για αυτά τα παιδιά;

Δεν είμαι και πάρα πολύ αντικειμενική γιατί τα λατρεύω. Κάνανε μια παράσταση,  δίνοντας ακόμα και οδηγίες σε εμάς , σκηνοθετικές.

Είναι ένα δικό τους έργο. Αυτό είναι το πρωτοποριακό. Νομίζω ότι δεν έχει ξανασυμβεί. Έγινε  πολλή δουλειά και στα παρασκήνια ομολογώ, αλλά όμως τα παιδιά είναι πάνω στη σκηνή. Αυτά είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές».

Όπως λέει η κ. Σύρπου, «έχουμε συζητήσει, έχουν αναζητήσει μεταξύ τους, έχουν γίνει μια ομάδα και αυτό που λέει ο καθένας το κείμενο του, δεν αφορά αποκλειστικά σε αυτόν ή σε αυτήν που το λέει, αφορούν σε οποιονδήποτε έφηβο τα ακούει και σε οποιοδήποτε γονέα θα ήθελα να πω».

Το έργο απευθύνεται σε όλους, μας λέει η Φανή Σύρπου, φυσικά τους συνομήλικους  των παιδιών, αλλά και τους γονείς, όποιον έχει επαφή με αυτές τις ηλικίες.

«Βγαίνουν διαφορά ερωτήματα που μάλλον πρέπει να ψάξουμε τις απαντήσεις όλοι», συμπληρώνει.

Τα παιδιά που έγραψαν κείμενα και εμφανίζονται στην σκηνή, είναι , όπως τα ανέφερε η Φανή Σύρπου με αλφαβητική  σειρά, Αντωνάκη Ζαχαρένια, Ασπροκουτελάκη  Κωνσταντίνα,  Δασκαλοπούλου Μελίνα, Καρζή Ιωάννα,  Εύα Μιχελάκη, Κωνσταντίνα Πουλακάκη, Αρτεμισία Σφενδουράκη, Δημήτρης Φωτεινάκης.  Οι Μιχελάκη, Εύα η Πουλακάκη, Κωνσταντίνα η Σφενδουράκη, Άρτεμη και ο Φωτεινάκης Δημήτρης.

 

  • Την Πέμπτη, στα εγκαίνια της έκθεσης του Γ. Κόρδη «Της Αγάπης το καμίνι» στις 7,30 μμ που είναι ο προπομπός για το Διεθνές Συνέδριο Βιτσέντζος Κορνάρος, μέλη του Θεάτρου της Σητείας θα αναγνώσουν αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο, θεματικά συνδεμένα με έργα του καλλιτέχνη
  • Γιώργος Σκούρτης και Κώστας Μουρσελάς είναι οι συγγραφείς που επέλεξε το Θέατρο της Σητείας, να παρουσιάσει από την Κεντρική του Σκηνή, μέσα στο φθινόπωρο.
  • Μπορείτε να ακούσετε  όλη την συζήτηση στο ηχητικό που ακολουθεί.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα