Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΟ Μιχάλης Γιαννακάκης στον STYLE100 για το τώρα και το πριν της...

Ο Μιχάλης Γιαννακάκης στον STYLE100 για το τώρα και το πριν της τέχνης και της ζωής του

Έναν κόσμος που έχει πολλές διαστάσεις,  πολλές αποχρώσεις και πολλή τέχνη σε όλες τις μορφές , όχι δίπλα από την ζωή αλλά μαζί της σταθερά  και αδιαπραγμάτευτα, ανακαλύπτει πάντα όποιος μιλά με τον  Μιχάλη. 

Τον Μιχάλη Γιαννακάκη, που με άνεση αλλά, και σεβασμό σε αυτά που έγιναν και σε αυτά που πρόκειται να γίνουν , μπορεί να σε πάει στην δεκαετία του 70 και στα σχολικά ανήσυχα   χρόνια στην Σητεία που οδήγησαν  στις Σπέτσες και στην Κέρκυρα και από εκεί στην δημιουργική Αθήνα του 80 και την βαριά,  τότε, σε βάρος και όνομα,  Σχολή Σταυράκου, στο Παρίσι μετά για σπουδές και μια ζωή στο κέντρο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, και πίσω στην Ελλάδα με σπουδαίες συνεργασίες σε μια φάση του νέου ελληνικού κινηματογράφου στην καλύτερη του στιγμή.

 

Αθήνα, Παρίσι και συνεργασίες

 

Καλεσμένος στην «Τελεία» στον STYLE100,  ο Μιχάλης Γιαννακάκης «συστήθηκε» ξανά στον κόσμο-τουλάχιστον, μίλησε για πράγματα που δεν μιλά συχνά και ενδεχομένως, δεν τα γνωρίζουμε όλα.
Ας πούμε, οι συνεργασίες του με σημαντικούς δημιουργούς  του κινηματογράφου, αλλά και της καλής τηλεόρασης, στα δικά του χρόνια της Αθήνας, όπως ο  Σταύρος Τορνές , ο Μάκης Μωραΐτης, ο Κώστας Σφήκας, ο Γιώργος Εμιρζάς αργότερα και πολλοί άλλοι.
 Βοηθός σκηνοθέτη, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, σε ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές που έχουν  την σφραγίδα της ομάδας CINETIC που δημιουργεί μια από τις καλύτερες-αν όχι την καλύτερη-εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης,  το «Παρασκήνιο».  Βρίσκεται στο κέντρο μιας παρέας δημιουργών και καλλιτεχνών που εν πολλοίς  καθορίζουν την  ταυτότητα της χώρας εκείνη την εποχή για τα πολλά επόμενα χρόνια
Έχει πάει  για σπουδές στην σκηνοθεσία στο Παρίσι,  γιατί «είναι το Παρίσι», απλά,  όπως λέει που σημαίνει πως είναι στο κέντρο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού που βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση, επαφή  και αλληλεπίδραση με  την  παγκόσμια δημιουργία. Το Παρίσι είναι σινεμά , αλλά και θέατρο, μουσεία, εικαστική τέχνη, φωτογραφία, μουσική. Για όποιον  ενδιαφέρεται. Ο Μιχάλης ενδιαφέρεται πολύ .
Το Θέατρο της Σητείας 
Κάτι που αποδεικνύεται από τη  συνέχεια του και τη συνέπεια του σε αυτό που του αρέσει κυρίως,  τη  σκηνοθεσία δηλαδή, να κτίζει πράγματα από την αρχή, όπως λέει. Διακρίσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για ταινία μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.
Επιστροφή στη  Σητεία, με πρώτη σκηνοθεσία στην Βεγγέρα του Καπετανάκη για τον Προοδευτικό Σύλλογο Β. Κορνάρος. Αμέσως μετά,, πρωτοστατεί για  τη ίδρυση του Θεάτρου της Σητείας ως μια σοβαρή δομή, με έργο και διάρκεια. Κάτι  , που όπως αποδεικνύεται, πέτυχε, αφού σε λίγο κλείνει τριάντα χρόνια από τη  ίδρυση. Ο Μιχάλης Γιαννακάκης,  έχει αποχωρήσει,  για  να πάρουν σειρά οι νεότεροι, με την δική τους ματιά,  λέει.
Ταινίες και βιβλίο για τον Διονύση 
Πάντα  βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και σχεδιασμούς.
 Μετά την μικρού μήκους ταινία του, «Το Λιμάνι», που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ιεράπετρας  και θα προβληθεί τον Νοέμβριο στο Φεστιβάλ Αμοργού, υπάρχει άλλη μια ταινία μικρού μήκους για τις ανασκαφές στον  Πετρά από την αρχαιολόγο Μεταξία Τσιποπούλου. Άλλες τρεις ταινίες βρίσκονται σε διαδικασία  μοντάζ.
Πολύ σημαντικό και ιδιαίτερο  είναι το γεγονός πως συλλέγει υλικό, ώστε να δημιουργηθεί μια έκδοση για τον Διονύση Γιαννακάκη.
Ο πατέρας μας ήταν άνθρωπος της προφορικής παράδοσης,  λέει ο Μιχάλης ,όμως άφησε κάποιες  χειρόγραφες σημειώσεις. Μαζί, υπάρχουν   διηγήσεις του, μαγνητοφωνημένες από φίλους του και πολλές διηγήσεις.
Η συνεργασία του με την Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος, που χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό πολιτιστικό φορέα, είναι σταθερή και πρώτα δείγματα είχαμε το καλοκαίρι ,σε εκδηλώσεις όπως παρουσίαση της νέας έκδοσης του βιβλίου του Κωστή Φραγκούλη  «Τα Δίφορα», η διάλεξη και έκθεση φωτογραφίας της  Μεταξιάς Τσιποπούλου, η ομιλία της πανεπιστημιακού Τάνιας Μαρκάκη.
Για το τέλος, η αναφορά του στην  Μαρία Γιαννακάκη, εντεταλμένη σύμβουλο Πολιτισμού του Δήμου Σητείας. Μια λιτή, ειλικρινής αναφορά  για  αυτήν την ξεχωριστή σχέση  :«Η Μαρία  βρίσκεται πάντα δίπλα μου. Και εγώ δίπλα στην  Μαρία».
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα