Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟ περιούσιος κόσμος του Ερωτόκριτου στο Διεθνές  Συνέδριο της Στέγης Β. Κορνάρος,...

Ο περιούσιος κόσμος του Ερωτόκριτου στο Διεθνές  Συνέδριο της Στέγης Β. Κορνάρος, 22-24 Ιουλίου(βιντεο-φωτο)

 

Συνέντευξη τύπου στην Στέγη Β. Κορνάρος 

Αποκλειστική συνέντευξη του επιστημονικού υπευθύνου καθηγητή Στέφανου Κακλαμάνη 

 

Επιστημονική προσέγγιση αλλά και λαϊκό χαρακτήρα κυρίως μέσα από τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και την πρόβλεψη για ελεύθερη συζήτηση των ακροατών με τους εισηγητές της κάθε μέρας, υπόσχεται το Διεθνές Συνέδριο της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος με τίτλο «Η φύση των πραμάτω» από τη γένεση στη διάχυση και την πρόσληψη του Ερωτοκρίτου» που πραγματοποιείται  από 22 έως 24 Ιουλίου 2022 στη Σητεία στο αμφιθέατρο του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με μια σημαντική  προσυνεδριακή εκδήλωση στις 21/09 και τελεί υπό την αιγίδα  της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ήταν ένας από τους στόχους της Στέγης, από την ίδρυση της,  να μπει η Σητεία στο κάδρο και στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη ως γενέτειρα του Κορνάρου, και το συνέδριο είναι ένα βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε χτες, σε συνέντευξη τύπου για το Συνέδριο, ο ιδρυτής της ΣΒΚ Γιώργος Γαλανάκης, επισημαίνοντας την καθοριστική συμβολή του καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας και ενός από τους σημαντικότερους μελετητές της περιόδου της κρητικής αναγέννηση και του έργου του Κορνάρου Στέφανου Κακλαμάνη, που είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος της διοργάνωσης και με σειρά σεμιναρίων, το προηγούμενο διάστημα προετοίμασε το κοινό της Σητείας για αυτήν την σημαντική εκδήλωση(συνέντευξη του στον STYLE100,  μπορείτε να ακούστε και να διαβάστε τα κυριότερα σημεία της, παρακάτω).

Το συνέδριο, ανάλαβε να το πραγματοποιήσει η Στέγη,  ως συνέχεια των δυο προηγούμενων που την διοργάνωση  τους είχε ο Δήμος, στα πλαίσια της γενικότερης φιλοσοφίας της Στέγης, όπως τόνισε ο Γ. Γαλανάκης,  να δρα παράλληλα και συμπληρωματικά με τους επισήμους φορείς και θεσμούς, που ενδεχομένως σε κάποιες φάσεις  αντιμετωπίζουν οικονομικές ή άλλες  δυσχέρειες που δεν τους επιτρέπουν να κάνουν όσα θα ήθελαν.

Το σχέδιο των ιδρυτών της Στέγης, του Γιώργου και της Αλίκης Γαλανάκη  για την Σητεία είναι ευρύ και πολυφασματικό, και κάποιες νύξεις για αυτό , είχαμε χτες από τον Γιώργο Γαλανάκη.

 

Έτσι, έχουμε σε εξέλιξη την καταγραφή της ιστορίας της περιοχής, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Η οικονομική ζωή της πόλης και οι προοπτικές της είναι μια άλλη έρευνα- καταγραφή που γίνεται σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Ρεθύμνου και Ιωαννίνων .

«Για να μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας γερά και δυνατά», όπως σημείωσε ο Γιώργος Γαλανάκης.

Σοφία Φουστέρη: Επιστημονική γνώση, δημώδης χαρακτήρας

Στην προσπάθεια που έγινε να συνδυαστεί το επιστημονικό βάρος που έχει ένα τέτοιο συνέδριο με την λαϊκή του διάχυση , αναφέρθηκε η Σοφία Φουστέρη, που έχει πολύ σημαντικό ρόλο και ανέλαβε πολλές ευθύνες ώστε να φτάσουμε στην πραγματοποίηση  αυτής της εκδήλωσης.

Έτσι, έχουμε  :

  • Εγκαίνια της έκθεσης «Τσ᾽ αγάπης το καμίνι» του Γιώργου Κόρδη , την Πέμπτη 21, στις 7.30μμ, που συνοδεύεται από Θεατρικό αναλόγιο από το Θέατρο της Σητείας με αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο και μουσική επένδυση από το Γιώργο Μαστοράκη. Όπως είπε η κ. Φουστέρη, οι σαράντα πίνακες που θα εκτεθούν, δωρίζονται από τον καλλιτέχνη στην Στέγη, και θα αποτελέσουν περιουσίς της που θα παρουσιάζεται τακτικά στο κοινό.
  • Μουσική παράσταση Ερωτόκριτος από τους Χαΐνηδες και την ομάδα χορού ακροβατικών ”Κι όμως κινείται” 22/07, στις 9μμ
  • Βαρκαρόλα, με μουσική και τραγούδια από τους Τσίτα Κόρδα, 23/07,στις 10μμ

Αντώνης Ανηψητάκης: Παράδειγμα χορηγού ο Γ. Γαλανάκης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσυνεδριακή εκδήλωση που προστέθηκε για να τονώσει το «λαϊκό» σκέλος της , παρουσίασε ο Αντώνης Ανηψητάκης. Έτσι, την Παρασκευή το πρωί στις 11, στους χώρους της Στέγης, άνθρωποι της πόλης καταθέτουν μαρτυρίες, αναμνήσεις, βιώματα για το πως ήταν συνυφασμένη, παλιότερα η ζωή των ανθρώπων της περιοχής με το ποιητικό αριστούργημα του Κορνάρου. Αυτές οι μαρτυρίες, θα αποτελέσουν ιδιαίτερη τιμή στα πρακτικά του συνεδρίου, που θα εκδοθούν με χορηγό το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Ανηψητάκης επίσης τόνισε την συμβολή του Στέφανου Κακλαμάνη στην διοργάνωση, αλλά και το παράδειγμα του Γιώργου Γαλανάκη, «παράδειγμα χορηγού», όπως είπε, που εργάζεται και επιδιώκει το καλύτερο.

Βασίλης Παπαδόπουλος : Η ποίηση, το πολιτιστικό μας αγαθό που πρέπει να προβληθεί

Την χτεσινή συνέντευξη, τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης,  Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Βασίλης Παπαδόπουλος, που στην έναρξη του Συνεδρίου θα μεταφέρει χαιρετισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Παπαδόπουλος,  εκ των εισηγητών του Συνεδρίου, σημείωσε πως δεν έχει γίνει  αντιληπτό  ακόμα ποσό σημαντικό έργο ποιητικό είναι ο Ερωτόκριτος, για να γενικεύσει στην συνέχεια και να δώσει βάρος συνολικά στην ελληνική ποίηση και στην προβολή που αξίζει να έχει διεθνώς αυτό το ύψιστο πολιτιστικό «προϊόν», και συγχάρηκε την Στέγη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Διεθνούς Συνεδρίου.

Στέφανος Κακλαμάνης στον STYLE100: Το Συνέδριο είναι μια κορύφωση που αξίζει στην Σητεία

  • Για να διαβάσει κανείς τον Ερωτόκριτο πρέπει πριν από όλα και πάνω από όλα να έχει ανοιχτή  την καρδιά του, ανοιχτό το μυαλό του και να αφεθεί στα συναισθήματα που αυτό το έργο παράγει.
  • Σιγά σιγά αρχίζει να νιώθει τους κραδασμούς εκείνους που κάνουν τη μέρα να είναι πιο όμορφη, τον πόνο να είναι πιο απαλός. Και τον προβληματισμό πιο οικείος και πιο δυναμικά εκφρασμένος στη ζωή μας.
  • Η δεκαετία του 80 μας έμαθε τι πρέπει να κυνηγάμε και κυρίως τι πρέπει να αποφεύγουμε. Και όλα αυτά αν τα συνδυάσει κανείς με την ανάγνωση, τη μελέτη, τον αναστοχασμό, την παρατήρηση των κοινωνικών φαινομένων, την παρατήρηση των πνευματικών αναζητήσεων, τότε φέρνει ευθέως σε ουτοπικές καταστάσεις, δηλαδή αναζητάς χώρους μέσα στους οποίους μπορείς να δεις καλύτερα τα πράγματα, τη  φύση των πραγμάτων .
  • Η δική μου προβληματική έδεσε καλά όταν σε αυτές τις αναζητήσεις διασταυρώθηκα με σημαντικούς ανθρώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας είχα την τύχη να γνωρίσω τον Νίκο Παναγιωτάκη. Να είμαι μαθητής  του Νίκου Παναγιωτάκη. Πράγμα που μου επέτρεψε να δω  το ιστορικό παρελθόν μέσα από μια πολύ πιο σύνθετη σύλληψη από την σύλληψη που είχα ως φοιτητής του εν Αθήναις πανεπιστημίου. Έτσι, στη δεκαετία του 80 είχα την ευκαιρία να φύγω στο εξωτερικό, να δουλέψω πολύ συστηματικά στην Βενετία, και από εκεί, στη Βόρειο Ιταλία, στη Φλωρεντία, στη Ρώμη κλπ. Μου έδωσαν μια ευρύτητα.
  • Ο Κορνάρος χρησιμοποιεί το ξένο πρότυπο στο οποίο βασίστηκε ο Ερωτόκριτος, ως καμβά. Αλλά στην κυριολεξία το οδηγεί προς  εντελώς άλλες κατευθύνσεις. Το ξένο πρότυπο δεν διαβάζεται, δεν νομίζω ότι εισπράττεις από αυτό το έργο  τέρψη ούτε κάτι περισσότερο.
  • Έχω την επιστημονική επιμέλεια του συνεδρίου και δουλεύουμε όλοι μας. Είναι μια μεγάλη ομάδα που δουλεύει για αυτό ώστε η Σητεία να βρεθεί στο κέντρο των Ερωτοκρίτειων σπουδών, με μελετητές που έρχονται από όλο τον κόσμο ,με νέους επιστήμονες, οι οποίοι θα καταθέσουν τις ερευνητικές τους προτάσεις , και με γνωστούς και καταξιωμένους πολλαπλώς μελετητές του Ερωτόκριτου
  • Εχω  την αίσθηση ότι πραγματικά εκείνες οι μέρες θα είναι μια κορύφωση, μια πανδαισία. Σε μια πόλη που αξίζει μια τέτοια δράση, αλλά και η οποία προετοιμάζεται με πολύ μεράκι με πολλή αγάπη και με πολλή σύνεση από την Στέγη όλους αυτούς τους μήνες από το προηγούμενο καλοκαίρι που ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια.
  • Αυτό που προέχει είναι να ετοιμάσουμε τα επόμενα βήματα επειδή ανήκουμε σε μια χώρα και σε ένα πολιτισμό που σέβεται τον πολίτη και  τα έργα του πολίτη. Αυτά τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν από την πόλη με όλους εμάς να στηρίζουμε ανθρώπους όπως τα παιδιά της στέγης που δουλεύουν άοκνα και εθελοντικά για την πρόοδο του πολιτισμού

Εδώ, το ηχητικό της συνέντευξης :

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΑΛΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα