Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΠεριοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Δήμο Σητείας

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Δήμο Σητείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Δήμο Σητείας

Από την πρώτη στιγμή μετά τον σεισμό των 6,3 ρίχτερ κλιμάκια του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Συμεωνίδη Σίμο, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Σητείας, επισκέφθηκαν χωριά της δημοτικής ενότητας Ιτάνου και δημόσια κτίρια της πόλης της Σητείας. Επίσης από την πρώτη στιγμή έγινε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Σητείας.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 12/10 το κλιμάκιο του Κόμματος επισκέφθηκε την Ζάκρο και άλλα χωριά της δημοτικής ενότητας Ιτάνου και την Τετάρτη 13/10 το ΕΠΑΛ Σητείας, το Ενιαίο Λύκειο και το δημοτικό κτίριο του π.ΚΕΓΕ όπου στεγάζονται η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, το γραφείο του Εθνικού Κτηματολογίου, το γραφείο του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» για τους πρόσφυγες και το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Σητείας.

Το απόγευμα της Τρίτης στην περιοδεία επιβεβαιώθηκε ότι η ανησυχία των κατοίκων της Σητείας είναι μεγάλη. Κάποιες παλιές ακατοίκητες κατοικίες, αποθηκες οι οποίες είχαν κάποιες ζημιές, ήταν εκτός των οικισμών και δεν προέκυψε κάποιος κίνδυνος. Στον χωριό «Αδραβάστοι» υπήρξε ανησυχία για ένα μεγάλο βράχο ο οποίος είναι πάνω από το χωριό, επειδή έχει προκαλέσει κατα καιρούς ζημιές με κατολισθήσεις ανεξαρτήτως σεισμών. Ειδικά αυτό το θέμα χρονίζει και ο σεισμός ανέδειξε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα διότι ο κίνδυνος είναι τεράστιος για δεκάδες κατοικίες του χωριού.

Στην περιοδεία το πρωί της Τετάρτης αναδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι κτίρια που έχουν σοβαρά ζητήματα όπως το π.ΚΕΓΕ και το ΕΠΑΛ Σητείας πρέπει να ελεγχθούν άμεσα, να χρονοδιαγραφούν χωρίς καμία καθυστέρηση οι εργασίες που απαιτούνται για την στατική ενίσχυσή τους. Στο ΕΠΑΛ Σητείας είναι γνωστός ο ακατάλληλος χώρος των πρώην μηχανολογικών εργαστηρίων που έχει απομονωθεί ώστε να μην πλησιάζει κανείς εδώ και μία δεκαετία, κτίριο το οποίο εφάπτεται με το υφιστάμενο σχολικό συγκρότημα. Οι φθορές που εντοπίζονται με γυμνό μάτι πρέπει άμεσα να εκτιμηθούν με επιστημονικά κριτήρια και να αποκατασταθούν πριν να είναι αργα.

Στο κτίριο του π.ΚΕΓΕ είναι φανερό ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο αφού μιλάμε για κτίρια που είχαν σοβαρες φθορές πριν ακόμα από τον πρόσφατο σεισμό. Πέρα από την καθίζηση που υπάρχει παντού, σε όλα τα γραφεία, επιδεινώθηκε η κατάσταση σε κολώνες που έχουν τρύπες και άλλες φθορές παλαιότερες και καινούριες. Μεγάλα προβλήματα είναι ορατα με γυμνό μάτι σε δομές, γραφεία, που εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι, εξυπηρετούνται πάρα πολλοί πολίτες, παιδιά και ΑμΕΑ καθημερινά. Το κλιμάκιο του Κόμματος διαπίστωσε ότι σύσσωμοι οι εργαζόμενοι αισθάνονται τεράστια ανασφάλεια ιδιαίτερα μετά την τεράστια επιβάρυνση που δέχθηκε ένα ήδη επισφαλές κτίριο.

Ο επικεφαλής των κλιμακίων Σ.Συμεωνίδης υπογράμμισε ότι χρειάζεται να γίνει άμεσα έλεγχος των δημοσίων κτιρίων των τεσσάρων δημοτικών ενοτήτων του Δήμου (Σητείας, Ιτάνου, Λεύκης και Ανάληψης) με προτεραιότητα στα σχολεία, στο Νοσοκομείο-ΚΥ Σητείας, στα κτίρια που εξυπηρετούν κοινό και σε όλα όσα βέβαια διαπιστώνονται φθορές. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου άμεσα, ειδικά η τεχνική υπηρεσία με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να καλυφθούν κενά που υπάρχουν αλλά και έκτακτο προσωπικό αν χρειαστεί, ώστε από κοινού Δήμος Σητείας και το αρμόδιο Υπουργείο με μεικτά κλιμάκια να προχωρήσουν στους ελέγχους σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Να δωθούν άμεσα λύσεις προσωρινής μετεγκατάστασης όπου κριθεί σκόπιμο, να χρονοδιαγραφούν οι αποκαταστάσεις των κτιρίων και να αποζημιωθούν όλοι στο 100% των όποιων ζημιών διαπιστωθούν, χωρίς προϋποθέσεις. Τα πιστοποιητικά καταλληλότητας να είναι προϋπόθεση ώστε να μπορούν να μπουν ξανά σε λειτουργία κτίρια και υποδομές. Τα ίδια μέτρα πρέπει να παρθούν σε όλα τα ιδιωτικά κτίρια, ειδικά μεγάλους χώρους δουλειάς όπως ξενοδοχεία, σουπερμαρκετ που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους και πελάτες καθημερινά.

Οι σεισμικές δονήσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ιδιαίτερα οι δύο τελευταίοι σεισμοί του Αρκαλοχωρίου και ο χθεσινός απέναντι από τον Ξερόκαμπο επιβαρύνουν κτίρια και δεν πρέπει να υπάρξει καμία υποτίμηση από κανέναν. Τώρα χρειάζεται υπεύθυνη ενημέρωση προς όλους τους κατοίκους με ευθύνη του Δήμου.

Το ΚΚΕ καλεί όλες τις Σητειακές και Σητειακούς να απαιτήσουν όλα τα παραπάνω μέτρα από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή διότι είναι τα μοναδικά άμεσα και αναγκαία που μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων. Ο μεγάλος σεισμός και οι φθορές που προξένησε,  ξαναέφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες ανάγκες, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, για τις οποίες ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Επιβεβαιώνεται πόσο αναγκαίος είναι ο άμεσος σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων αντισεισμικών έργων, αλλά και του προληπτικού ελέγχου, με ευθύνη του κράτους.

 

Το Γραφείο Τύπου

13 Οκτωβρίου 2021

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα