Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«Τα τρία σκαλοπάτια της Αλήθειας», το νέο βιβλίο της «δίκης μας» Δέσποινας...

«Τα τρία σκαλοπάτια της Αλήθειας», το νέο βιβλίο της «δίκης μας» Δέσποινας Αυγουστινάκη με αληθινές ιστορίες του μεσοπολέμου στο Ρέθυμνο

Ας αφήσουμε τη συγγραφέα να μιλήσει-κι αναφερόμαστε στην Δέσποινα Αυγουστινάκη, μια λογοτέχνη γεννημένη στην Σητεία που έχει ταξιδέψει σε πολλές καταστάσεις και βιώματα, για να φτάσει σήμερα να μας παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο βιβλίο .

Είναι «Τα τρία σκαλοπάτια της Αλήθειας».

Μια συλλογή διηγημάτων που  αφορούν την ίδια εποχή και την ίδια πόλη: Μεσοπόλεμος στο Ρέθυμνο. Αληθινές ιστορίες -αλλά η αλήθεια έχει τις δικές της αποχρώσεις και ντύνεται κάθε φορά στα ρούχα εκείνου που την αποκαλύπτει και την παρουσιάζει. Αυτή τη λεπτή εναλλαγή της αλήθειας θέλει να ανιχνεύσει η Δέσποινα Αυγουστινάκη σε αυτή τη συλλογή, μέρος μιας τριλογίας (όταν ολοκληρωθεί), για να δώσει στον αναγνώστη της την ευκαιρία  να διαπιστώσει πόσο διαφορετικό είναι, κάθε φορά, το ίδιο γεγονός , εξαρτώμενο απολύτως από εκείνον που θέλει να την παρουσιάσει, χωρίς να ξεφεύγει από την εξάρτηση της δικής του οπτικής.

Η συγγραφέας μας αυτοσυστήνεται

Αλλά, το είπαμε από την αρχή .Ας αφήσουμε την ίδια την συγγραφέα να μιλήσει-γιατί τα λέει υπέροχα:

«Γεννήθηκα στη Σητεία Λασιθίου Κρήτης μια Κυριακή τ’ Απρίλη του ’68. Βιαζόμουν να έρθω στον κόσμο. Ένιωθα πως προλαβαίνω δεν προλαβαίνω.

Τώρα νιώθω πως πάντα θα προλαβαίνουμε όσα αγαπάμε.

Πρόλαβα να γίνω κόρη, αδερφή, φίλη, μητέρα, σύζυγος, δασκάλα κι ελπίζω άνθρωπος πάνω απ’ όλα.

Πρόλαβα να εργαστώ σε σχολείο με άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πρόλαβα να αγαπήσω τα παιδιά, τα φυτά , τα ζώα, τον ουρανό, τα αστέρια, τον ήλιο, το φεγγάρι, τον αγέρα, τους ανθρώπους.

Πρόλαβα να σκεφτώ, να μιλήσω, ν’ ακούσω, να γελάσω, να κλάψω, να θυμώσω, να ερωτευτώ, ν’ αγκαλιάσω, να φιλήσω, να γεννήσω, να μυρίσω, ν’ αγαπήσω, να ζητήσω και να δω.

Πρόλαβα να διαβάσω, να μάθω , να ρωτήσω, να ψάξω και να βρω. Πρόλαβα να ερωτευτώ.

Πρόλαβα να γράψω. »….

Λίγα ακόμα για την συγγραφέα

Εργάζεται σε Δημοτικό Σχολείο στο Ηράκλειο της Κρήτης από το 1991.Διατηρεί δικό της ιστολόγιο , όπου καταγράφει σκέψεις-λέξεις.Ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και σε πολλά ποιητικά ιστολόγια στο διαδίκτυο καθώς και στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο.Η πρώτη της ποιητική συλλογή εκδίδεται το Νοέμβριο του 2017 με τίτλο:« Ανάμνησης- Στα χνάρια της πρώτης γλώσσας».Τον Μάιο του 2021 εκδίδεται το δεύτερο βιβλίο της, μια συλλογή διηγημάτων βασισμένα σε αληθινές ιστορίες του Μεσοπολέμου στο Ρέθυμνο με τίτλο: « Τα τρία σκαλοπάτια της Αλήθειας».

Τα τρία σκαλοπάτια της Αλήθειας

Η Δέσποινα Αυγουστινάκη γράφει για το βιβλίο της :

«Τα τρία σκαλοπάτια της Αλήθειας», το δεύτερο βιβλίο μου είναι μια συλλογή διηγημάτων βασισμένη σε αληθινές ιστορίες του μεσοπολέμου στο Ρέθυμνο.

Με αφορμή ένα άρθρο εφημερίδας της εποχής το οποίο μου έστειλε ένας καλός φίλος άρχισα να ψάχνω τις εφημερίδες του Μεσοπολέμου στο Ρέθυμνο. Το ταξίδι κράτησε αρκετά κι ήταν υπέροχο.

Η ιδέα της τριλογίας γεννήθηκε από την ανάγκη μου να δείξω πως ένα γεγονός αυτό καθαυτό μπορεί να είναι ένα και μια η αλήθεια του μα όλοι εμείς αυτό που μοιραζόμαστε τελικά σαν το αφηγούμαστε είναι η δική μας οπτική, η δική μας αλήθεια».

Στην Σητεία, το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοπωλείο «Αερόστατο».

Στην υπόλοιπη Κρήτη :

  • Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης Ηράκλειο

  • Βιβλιοπωλείο Σαλβαράκη Ρέθυμνο

  • Βιβλιοπωλείο Λυχνάρι Μοίρες

Γίνεται και ηλεκτρονική παραγγελία στις διευθύνσεις :

https://www.bookbox.gr/item/645290-ta-tria-skalopatia-tis-alitheias

https://www.bookerie.gr/vivlia-alias/logotexnia/ta-tria-skalopatia-tis-alitheias.html

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα