Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΗ 21η Απριλίου 1967 είναι μια από τις μαύρες μέρες του αιώνα:...

Η 21η Απριλίου 1967 είναι μια από τις μαύρες μέρες του αιώνα: Του Νίκου Κουρουπάκη.

17 Νοέμβρη 1973, ο τελευταίος πόλεμος;

Του Νίκου Κουρουπάκη.

 

Εδώ πολυτεχνείο, εδώ πολυτεχνείο, εδώ!

Το τελευταίο ανεξάρτητο μέρος, η αυλή του, έμελλε να είναι το τελευταίο πεδίο μάχης της σύγχρονης Ελλάδας. Το ελληνικό Άλαμο έπεσε! Έπεσαν και άλλοι μαζί του όπως σε κάθε πόλεμο. Υπήρχε εισβολέας, όπως σε κάθε πόλεμο, υπήρξε ηττημένος, όπως σε κάθε πόλεμο. Υπήρξε νικητής; Υπήρξε! Κόντρα σε κάθε πόλεμο.

Η γενιά που μετέπειτα κυβέρνησε, που αποκατέστησε τη Δημοκρατία, που έπαιξε και έχασε στο χρηματιστήριο, που μας έβαλε στην ΟΝΕ, που πτώχευσε τη χώρα, που την έβγαλε απο τα μνημόνια. Η γενιά μου ηταν η γενιά των απόλυτων καταστροφών αλλά και των απόλυτων θριάμβων. Μια εναλλαγή που ξεκίνησε απο την εισβολή στο πολυτεχνείο. Εκεί ζυμώθηκαν ιδεολογίες. Εκεί στην αυλή, γράφτηκε όπως σε κάθε πόλεμο, η αρχή του τέλους ενός δικτάτορα και άλλου και άλλου. Ηταν πολλοί βλέπεις.

Ο τελευταίος πόλεμος δεν ηταν μεγάλος. Δεν ηταν παγκόσμιος αλλά ηταν εξίσου σημαντικός. Δημιούργησε μια πολιτική γενιά ανθρώπων που με όσα λάθη έκαναν, με όσα και αν παρέλειψαν, είχαν σκοπό να δημιουργήσουν πυρήνες προσφοράς στο δημόσιο βίο και εν πολλοίς τα καταφέρανε. 50 σχεδόν χρόνια πριν, 55 απο τη βίαιη ανατροπή κάθε δημοκρατικού θεσμού, ο φασισμός δεν νικήθηκε ολοκληρωτικά. Οι νοσταλγοί υπάρχουν, πολιτεύονται, αρθρώνουν λόγο. Μα η Δημοκρατία είναι αυτό! Δίνει το δικαίωμα του ομιλείν ακόμα και σε αυτόν που μιλάει εναντίον της. Ο στόχος δεν είναι να τους φιμώσουμε. Ο στόχος είναι να μάθουμε πλέον να τους αναγνωρίζουμε. Να μάθουμε να τους ξεχωρίζουμε ανάμεσα στα χιλιάδες ιδεολογικά παρακλάδια τους και να τους περιθωριοποιούμε. Να κλείνουμε τ αφτιά μας στο λόγο τους, να χτυπάνε στους τοίχους και να χάνονται. Όσο υπάρχουν αυτιά που τους ακούν, μάτια που τους βλέπουν και μυαλά που συμφωνούν οι Ήρωες του αντιφασιστικού αγώνα θα πεθαίνουν κάθε μέρα. Κάθε φορά που ο φασίστας μιλάει και κάποιος τον χειροκροτεί, ξανά πεθαίνει ο Διομήδης, Ο Σπύρος, η Βασιλική και πολλοί άλλοι ανώνυμοι, όμως τόσο διάσημοι.

Η 21η Απριλίου εξέθρεψε το σημερινό χρυσαυγιτισμό. Η 21η Απριλίου εξέθρεψε τον εκδικητικό εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Η 21η Απριλίου 1967 είναι μια απο τις μαύρες μέρες του αιώνα.

 

Νίκος Κουρουπάκης

Δημ. Σύμβουλος.

Επκ/λής Δημοτικής παράταξης:

«Σητεία, επιστροφή στο μέλλον»

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα