Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΔΙΑΣΩΣΗ ΟΡΝΙΟΥ(ΓΥΠΑ)

ΔΙΑΣΩΣΗ ΟΡΝΙΟΥ(ΓΥΠΑ)

Προχθες το απόγευμα 28 Ιουλίου ειδοποιηθήκαμε από την Ειρήνη Παθιάκη για ένα Όρνιο που βρισκόταν σε απόκρημνη παραλία στο Γούδουρα.

Χθες το πρωί πήγαμε στην περιοχή. Με τη συνδρομή των Κρουσανιωτάκη Νίκου και της συζύγου του Μαρίας αλλά και του Παθιάκη Κωστή που τους είχε ειδοποιήσει το μέλος της Ομάδας μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα καρέτα  Νυφικούλα Σφενδυλάκη προσπαθήσαμε να το πιάσουμε. Μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες το ‘Ορνιο κατέληξε στη θάλασσα και το διέσωσε ο Ματθαίος Πετρουλάκης. Βλέποντας το πουλί να πνίγεται βούτηξε και κατάφερε (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες) να το βγάλει έξω.

Κατόπιν το ξεπλύναμε πολύ καλά με γλυκό νερό και του δώσαμε ισοτονικό διάλυμα για να ενυδατωθεί. Το ελέγξαμε για παράσιτα και τραύματα και το μεταφέραμε σε ασφαλές σημείο  όπου θα φιλοξενηθεί για τους επόμενους  4-5 μήνες ,για τη δική του ασφάλεια. Μετά θα αφεθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Να τονίσουμε ότι αν ο κ.Πετρουλάκης που χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξε στο νερό, δεν αντιδρούσε έτσι πολύ πιθανόν να το χάναμε.

Επίσης να συμπληρώσουμε ότι αυτό το πολύ σπάνιο πουλί,  λόγω του νεαρού της ηλικίας του , έχει ανώριμη συμπεριφορά με αποτέλεσμα να ”πέφτει” σε θερμοκήπια, ταράτσες αλλά και στη θάλασσα. Αυτό γίνεται γιατί δεν έχει καταφέρει να ενταχθεί σε κάποιο κοπάδι Όρνιων, οπότε περιπλανάται.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΚΗΣ

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα