Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ζωντανά τη 2η διαδικτυακή διάλεξη του κύκλου αρχαιολογικών διαλέξεων Ένα παράθυρο από τη Σητεία στην καθημερινή ζωή της προϊστορικής Κρήτης με τίτλο:
«Γραμμένο» στα οστά: Ανασυνθέτοντας τη ζωή παρελθόντων πληθυσμών μέσα από τη μελέτη των οστών
Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022, ώρα 07:00μ.μ.
Εισηγήτρια: Δρ. Αργυρώ Ναυπλιώτη, Οστεοαρχαιολόγος-Βιοαρχαιολόγος
Προλογίζει ο Δρ. Γιάννης Χαμηλάκης
Ο ανθρώπινος σκελετός είναι ένα μοναδικό ‘αρχείο’ πληροφοριών για τη ζωή και ενίοτε το θάνατο του ατόμου, το οποίο η βιοοαρχαιολογική έρευνα ‘αποκωδικοποιεί’ και ερμηνεύει. Αντλώντας παραδείγματα μέσα από τη δική μου έρευνα στο Αιγαίο με έμφαση στην Κρήτη, θα δούμε στην πράξη το εύρος των πληροφοριών που δίνει η μελέτη των ανθρωπίνων σκελετικών υπολειμμάτων και τα οφέλη που απορρέουν για την Αρχαιολογία από τη συγκριτική εξέταση συμπληρωματικών αρχαιολογικών δεδομένων. Στο πρώτο μέρος της διάλεξης θα εστιάσουμε στην ποιότητα των συνθηκών διαβίωσης και την κοινωνική οργάνωση όπως συνάγονται από σκελετικές ενδείξεις για ασθένειες, φυσικές δραστηριότητες, κακώσεις, θεραπείες και ταφικές πρακτικές, σε γνωστές στο ευρύ κοινό αρχαιολογικές θέσεις. Στο δεύτερο μέρος θα περιγράψουμε τη συμβολή ειδικών βιομοριακών αναλύσεων δειγμάτων οστών στη μελέτη της διατροφής, της γεωγραφικής προέλευσης και των πληθυσμιακών μετακινήσεων στο παρελθόν.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Αργυρώ Ναυπλιώτη έχει πτυχίο Αρχαιολογίας (Ιωάννινα), μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Βιοαρχαιολογία (Southampton, UK). H κατάρτιση και η ερευνητική εμπειρία της είναι στα πεδία της Βιοαρχαιολογίας και της Επιστημονικής Αρχαιολογίας. Η έρευνά της άπτεται θεμάτων παλαιοπαθολογίας, μυοσκελετικής καταπόνησης, βιολογικής απόστασης σε παρελθόντες πληθυσμούς, και εστιάζει στην εφαρμογή βιομοριακών αναλύσεων σε οστά αναφορικά με την παλαιοδιατροφή, την προέλευση και τις πληθυσμιακές μετακινήσεις, το παλαιοπεριβάλλον και την ταφονομία. Εισήγαγε πρώτη στην Ελληνική Αρχαιολογία την ανάλυση των ισοτόπων του στροντίου, και ήταν η πρώτη που τη συνδύασε με αναλύσεις άλλων ισοτόπων για τη διερεύνηση πληθυσμιακών μετακινήσεων. Έχει συμμετάσχει ως Υπεύθυνη Βιοαρχαιολόγος σε περισσότερα από 30 ερευνητικά προγράμματα (4 από αυτά είναι ενεργά), ανασκαφές και μουσειακές εκθέσεις διεθνώς. Έχει χρηματοδοτηθεί από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των European Commission, British Academy, Αrts and Humanities Research Council (UK), και Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία σε ζωντανή μετάδοση
-Από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή
-Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο https://us06web.zoom.us/j/85677751718
Μετά το τέλος κι εντός 1-2 εργάσιμων ημερών θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι μας στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros” (https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA)
Με εκτίμηση
Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία
Βιτσέντζου Κορνάρου 97,
Σητεία Κρήτης-72300
Τηλ: 2843022042
Web: www.vitsentzoskornaros.org