Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ«Σητεία, Επιστροφή στο Μέλλον» Νίκος Κουρουπάκης Επικεφαλής Παράταξης: Για την παγκόσμια ημέρα...

«Σητεία, Επιστροφή στο Μέλλον» Νίκος Κουρουπάκης Επικεφαλής Παράταξης: Για την παγκόσμια ημέρα νερού

Δελτίο Τύπου: «Σητεία, Επιστροφή στο Μέλλον»

To καθαρό και προσβάσιμο νερό για όλους είναι ένα απαραίτητο κομμάτι του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζούμε. Στον πλανήτη υπάρχει επαρκές γλυκό νερό για να το πετύχουμε αυτό. Εξαιτίας όμως των κακών οικονομικών συνθηκών και των ελλιπών υποδομών, κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι και ιδίως παιδιά, πεθαίνουν από ασθένειες που συνδέονται με την ανεπαρκή παροχή νερού, την αποχέτευση και την υγιεινή.

H λειψυδρία, η κακή ποιότητα του νερού καθώς και οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής έχουν επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια, στις επιλογές των νοικοκυριών και στις ευκαιρίες εκπαίδευσης για τις φτωχές οικογένειες στον κόσμο. Η ξηρασία πλήττει μερικές από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, επιδεινώνοντας έτσι την πείνα και την κακή διατροφή.

Ταυτόχρονα στον δυτικό κόσμο, η ανεξέλεγκτη άντληση των υπογείων υδάτων σε συνδυασμό με τη νιτροποίηση των εδαφών απο τα πάμπολα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται, απο τους αναρίθμητους επιφανειακούς αποδέκτες λυμάτων, δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα για την υγεία.

Το νερό, ο υδροφόρος ορίζοντας, δεν γνωρίζουν σύνορα, όρια και επίγειους διαχωρισμούς. Τα υπόγεια δίκτυα ύδρευσης αποτελούν ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειο ποταμών. Πρέπει να μας απασχολεί λοιπόν όχι μόνο η τοπική ρύπανση μιας περιοχής αλλά συνολικά, πόσο δε μάλλον όταν στη περιοχή μας υπάρχουν άνω των 16.000 στρεμμάτων υπερεντατικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών και άνω των 50.000 στρεμμάτων εντατικών καλλιεργειών ελιάς.

Μέχρι το 2050, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ανθρώπους είναι πιθανό να ζει σε μία χώρα όπου θα βιώνει χρόνια ή επαναλαμβανόμενη έλλειψη γλυκού νερού ή νερού ακατάλληλο για πόση χωρίς προηγούμενη επεξεργασία.

Στοιχεία και Αριθμοί

  • 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού από το 1990, ωστόσο, 663 εκατομμύρια παραμένουν χωρίς νερό
  • Τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν πηγές πόσιμου νερού οι οποίες είναι μολυσμένες με περιττώματα
  • Κατά το διάστημα 1990-2015, το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιούσε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού αυξήθηκε από 76% σε 91%
  • Η λειψυδρία, ωστόσο, επηρεάζει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ προβλέπεται να αυξηθεί. Πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν αυτή τη στιγμή σε λεκάνες απορροής όπου η κατανάλωση του νερού ξεπερνά την προσφορά
  • 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής όπως τουαλέτες ή αποχωρητήρια
  • Περισσότερο από το 80% των λυμάτων που οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητές καταλήγει σε ποτάμια ή στη θάλασσα χωρίς καμία επεξεργασία
  • Καθημερινά, περίπου 1000 παιδιά πεθαίνουν από αποτρέψιμες ασθένειες που προκαλούν διάρροια και οι οποίες σχετίζονται με την νερό και την υγιεινή
  • H υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί την πιο σημαντική και την πιο διαδεδομένη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας ενώ από το 2011 έως σήμερα αντιπροσωπεύει το 16% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως
  • Περίπου το 70% του συνόλου του νερού που προέρχεται από τα ποτάμια, τις λίμνες και τον υδροφόρο ορίζοντα χρησιμοποιείται για την άρδευση
  • Οι πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με το νερό αντιπροσωπεύουν το 70% των θανάτων που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές

Ο Στόχος 6 επιδιώκει:

6.1 Έως το 2030, επίτευξη καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλές και προσιτό πόσιμο νερό για όλους.

6.2 Έως το 2030, επίτευξη επαρκούς και ισότιμης πρόσβασης σε εγκαταστάσεις/συστήματα υγιεινής για όλους, βάζοντας τέλος στην «ανοιχτή αφόδευση», δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών καθώς και εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις.

6.3 Έως το 2030, βελτίωση της ποιότητας του νερού, μέσω της μείωσης της ρύπανσης, της εξάλειψης των απορρίψεων, της ελαχιστοποίησης της απελευθέρωσης επικίνδυνων χημικών και υλικών, της μείωσης, κατά το ήμισυ, του ποσοστού των ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων, καθώς και της σημαντικής αύξησης της ανακύκλωσης και της ασφαλούς επαναχρησιμοποίησης του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο.

6.4 Έως το 2030, ουσιαστική αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του ύδατος σε όλους τους τομείς και διασφάλιση της βιώσιμης άντλησης και προμήθειας πόσιμου νερού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την έλλειψη νερού.

6.5 Έως το 2030, εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων, σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας, ως ενδείκνυται.

6.6 Έως το 0, προστασία και αποκατάσταση των υδατικών οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των βουνών, των δασών, των υδροβιότοπων, των ποταμών, των υδροφόρων οριζόντων και των λιμνών.

6.α Έως το 2030, επέκταση της διεθνούς συνεργασίας και υποστήριξη της οικοδόμησης-ικανοτήτων των αναπτυσσόμενων χωρών σε δραστηριότητες και προγράμματα που σχετίζονται με το νερό και την υγιεινή, όπως τη συλλογή υδάτων, την αφαλάτωση, την αποδοτικότητα χρήσης των υδατικών πόρων, την επεξεργασία υγρών αποβλήτων, και τις τεχνολογίες ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης ύδατος.

6.β Στήριξη και ενδυνάμωση της συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων στη βελτίωση της διαχείρισης του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής.

Το νερό ως δημόσιο αγαθό θα πρέπει να είναι υγιεινό και επαρκές για όλους. Σχετίζεται με την καλή υγεία και την ευεξία αφού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

 

Αντιμετωπίζοντας τις διαρροές στο δίκτυο άρδευσης και το δίκτυο ύδρευσης εξοικονομείται το 70% των απωλειών νερού. Αν αντιμετωπιστούν οι απώλειες αυτές θα μπορούσε ένα μεγάλο μέρος το πληθυσμού μέχρι 50-60m³ το έτος να έχει δωρεάν νερό.

  • Επανεκτίμηση των δικτύων και αποκατάσταση των ζημιών
  • Εγκατάσταση σύγχρονου λογισμικού για την άμεση ανίχνευση της διαρροής και του σημείου για άμεση αποκατάσταση
  • Απαγόρευση της εδαφιαίας διάθεσης λυμάτων οποιασδήποτε μορφής
  • Δωρεάν παροχή νερού έως 60m³ ετησία σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη

 

Το νερό είναι η ζωή μας !  Όσο και αν αποτελεί κλισέ είναι αληθές!

 

Για τον Συνδυασμό: «Σητεία, Επιστροφή στο Μέλλον»

Νίκος Κουρουπάκης

Επικεφαλής Παράταξης

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα