Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑ3ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους Γεω-τόπους και την Αειφορία «Γεω-διαδρομές...

3ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους Γεω-τόπους και την Αειφορία «Γεω-διαδρομές στα χνάρια του Δεινοθήριου της Σητείας!»

 

3ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους Γεω-τόπους και την Αειφορία «Γεω-διαδρομές στα χνάρια του Δεινοθήριου της Σητείας!»

 

Τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 3ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους Γεω-τόπους και την Αειφορία «Γεω-διαδρομές στα χνάρια του Δεινοθήριου της Σητείας!» που οργανώθηκε από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας και τον Δ.Ο.Κ.Α.Σ., σε συνεργασία  με τα  Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας-Αρχανών-Βάμου-Ανωγείων, την υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας και το 2ο Ε.Κ.Φ.Ε., υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, με θέμα: «Διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Γεωπάρκο Σητείας. Το παράδειγμα της υφαντικής και του χορού».

 

Από την Τετάρτη 5 έως και τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, για 6  ημέρες εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στο Καρύδι και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη  σπάνια γεωποικιλότητα και βιοποικιλότητα του Γεωπάρκου, την πλούσια άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Σητείας, τις παραδόσεις, τις παραδοσιακές τέχνες, τον χορό και τους ανθρώπους. Η αρμονική συνύπαρξη των παραπάνω δίνει την ελπίδα για την ανάπτυξη που μας αξίζει και δεν είναι άλλη από αυτήν που οδηγεί στην αειφορία.

 

Τα εργαστήρια, οι δράσεις και οι επισκέψεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου ήταν πλούσιες και ποικίλες. Εισηγήσεις από εκλεκτούς επιστήμονες, βιωματικά εργαστήρια υφαντικής, βαφής νημάτων με φυτικές βαφές, χορού, παραδοσιακών γλυκών και ψωμιού, θεατρικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά  προγράμματα, δραστηριότητες στη φύση, κράτησαν αμείωτο  το ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων.

 

Είμαστε σίγουροι ότι ο στόχος  και οι προσδοκίες των οργανωτών επετεύχθησαν σε μεγάλο βαθμό, όπως, εξάλλου, αξιολογήθηκε από τους συμμετέχοντες. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 4ο Θερινό Σχολείο και ετοιμαζόμαστε να  υποδεχτούμε ξανά τους εκπαιδευτικούς μας από όλη την Ελλάδα στο Γεωπάρκο της Σητείας.

 

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, την οργανωτική ομάδα του Θερινού Σχολείου, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, τον Δήμο Σητείας, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας, τη ΜΑΔΕΣ Α.Ε., τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Τοπικό Συμβούλιο Καρυδίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρυδίου, καθώς και όλους τους κατοίκους του χωριού, τον σεβασμιότατο Ηγούμενο της Μονής Τοπλού κ.κ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη, τα Λαογραφικά Μουσεία Παλαικάστρου και Σητείας, τους σπηλαιολόγους του Τμήματος Σπηλαιολογίας του Φ.ΟΡ.Σ.Σ., τους εργαζόμενους του Δ.Ο.Κ.Α.Σ. και του Δήμου Σητείας.

Τους εισηγητές: τον Χαράλαμπο Φασουλά, Γεωλόγο, Επιστημονικό Υπεύθυνο του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη, Συντονιστή του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων UNESCO και Αναπληρωτή Συντονιστή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO, τον Καλούστ Παραγκαμιάν, Βιολόγο, Διευθυντή του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας, την Αντωνέλλα Ψαρουδάκη, Γεωπόνο, καθηγήτρια ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας, την Ιουλία Ζαφειράκη Παπαδάκη, μέλος του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας και του Λαογραφικού – Ιστορικού Μουσείου Σητείας, τον Μιχάλη Δρετάκη, Βιολόγο, Εργαστήριο Οικολογίας και Διαχείρισης Οικοσυστημάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Σπύρο Σταρίδα, Γεωλόγο-Χαρτογράφο, τη Δήμητρα Φέκα, Τεχνολόγο-Γεωπόνο, τη  Μαγδαληνή Χατζάκη, Τμήμα Συστημάτων και Δικτύων Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, την Κωνσταντίνα Σταυροπούλου Μουσικό, Μουσικοπαιδαγωγό και Σχεδιάστρια Ήχου, την Ευαγγελία Βελουχάκη, μέλος  του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας και του Λαογραφικού – Ιστορικού Μουσείου Σητείας, τα μέλη της ομάδας θεάτρου Φόρουμ Κέρκυρας, τη Δέσποινα Μαθιουδάκη, Πολιτισμιολόγο, τις κυρίες του Γυναικείου Συνεταιρισμού Ζάκρου, τη Μαρίνα Αγγελιδάκη και την Ελευθερία Καναβάκη, εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, τις Εθελόντριες του Γεωπάρκου Σητείας, Χριστίνα Χρυσούλα, Fabia Klein, Lina Binder, αλλά και όλους τους εκπαιδευτικούς των Κ.Π.Ε. που συμμετείχαν με τις εισηγήσεις τους και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα (Έλενα Φανιουδάκη, Βαρβάρα Πετρίδου, Ολυμπία Κανδύλα, Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη,  Ευστράτιο Μυλωνάκη, Σοφία Τσαντηράκη, Χαρίδημο Βουμβουλάκη).

 

Επίσης, ευχαριστούμε τους χορηγούς που πρόσφεραν τα προϊόντα τους για τις ανάγκες του Θερινού Σχολείου: τα γαλακτοκομικά προϊόντα Κουβαράκης, τα super market  «Χαλκιαδάκης» και «ΑΒ Βασιλόπουλος», την κάβα του Γιώργου Βιτσεντζάκη και το εστιατόριο ‘’DA GIORGIO’’ για την προσφορά δωρεάν γευμάτων στους εθελοντές και στους εισηγητές του Τρίτου Θερινού Σχολείου του Γεωπάρκου Σητείας.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Κ.Α.Σ.

Κωστής Λυμπερίου

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα