Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑ3Ο Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας - Κύπρου

3Ο Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου

3Ο Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας – Κύπρου

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, ολοκληρώθηκε το 3ο Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας– Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπάρκο του Βίκου Αώου στην πόλη των Ιωαννίνων στις 3-5 Ιουνίου με απόλυτη επιτυχία.

Η άρτια οργάνωση του Συνεδρίου, οι εξαιρετικές και οι πολύ σημαντικές εισηγήσεις όλων των εκπροσώπων των Γεωπάρκων και η γνωριμία μας με τους Γεώτοπους του Βίκου Αώου, μας έκαναν να νιώσουμε πολύ τυχεροί που είμαστε μέλη  του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου  του δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.

Παρουσιάστηκαν όλες οι  δράσεις για την ανάδειξη  και προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς , των πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων των Γεωπάρκων, την δημιουργία υποδομών, τις εκπαιδευτικές και γεωτουριστικές δράσεις, τις διαχειριστικές πρακτικές των Γεωπάρκων.

 

Το Γεωπάρκο της Σητείας συμμετείχε με τέσσερεις εισηγήσεις από τον Πρόεδρο του ΔΟΚΑΣ Κωστή Λυμπερίου για την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στη Σητεία,  τον Συντονιστή του Γεωπάρκου της Σητείας Βαγγέλη Περάκη για τους οικότοπους και την βιοποικιλότητα του Γεωπάρκου, και το Γεωπάρκο ως μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης . Η εισήγηση για τα εκπαιδευτικά έγινε από τις Κυρίες Κωνσταντίνα Σταυροπούλου και Μαρία Χατζημηνά.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος ( ΟΦΥΠΕΚΑ), από τον Υφυπουργό κ. Αμυρά  και των εκπροσώπων  Ελληνικών Γεωπάρκων ολοκλήρωσε μια δημιουργική σχέση συνεργασίας του υπουργείου και την ετήσια χρηματοδότησης τους για την υλοποίηση δράσεων και υποδομών για την ανάδειξη της Γεωκληρονομιάς  κάθε περιοχής.

Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας  στην οργανωτική ομάδα του συνεδρίου και τους ανθρώπους του Γεωπάρκου Βίκου Αώου, για την φιλοξενία και τις εμπειρίες που μας χάρισαν.

 

Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ

 

Κωστής  Λυμπερίου

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα