Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΑλλάζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Σητείας με το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων(βιντεο-φωτο)

Αλλάζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Σητείας με το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων(βιντεο-φωτο)

Υπό αυστηρές προϋποθέσεις που αφορούν κυρίως αδειοδοτήσεις  και εξεύρεση επιπλέον χρηματοδότησης , αν χρειαστεί, σε δέκα οχτώ μήνες γίνεται πράξη ένα έργο που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου, διαχρονικά,  και σήμερα μπήκαν οι υπογραφές , σε πανηγυρικό κλίμα για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας, που ουσιαστικά, «αλλάζει  σελίδα» στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όλης της περιφέρειας Λασιθίου, με την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης των αποβλήτων.

Διαχρονική επιλογή και σταθερή προσπάθεια που απαίτησε και ευτυχώς , είχε, την συνεργασία όλων των βαθμίδων της αυτοδιοίκησης, Περιφέρεια, Δήμος, υπουργεία, κάτι που σήμερα σημείωσαν ως πρωταρχικό παράγοντα που έκανε εφικτή την υλοποίηση. Από την περίοδο του 2014-15, το θέμα  είχε συζητηθεί στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων  Κρήτης, με τον τότε δήμαρχο και αντιπρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής  του ΕΣΔΑΚ Θοδωρή Πατεράκη, να συναντά και αντιρρήσεις από άλλους δήμους της Κρήτης και δυσκολίες στην ενεργοποίηση του σχεδιασμού.

Σήμερα, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, των δημάρχων Σητείας Γιώργου Ζερβάκη, Ιεράπετρας  Θεοδόση  Καλαντζάκη του προέδρου του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρία Καλογεράκη, του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Θραψανιώτη, του αναδόχου του έργου Βασίλη Παπαζήση  περιφερειών και δημοτικών συμβούλων, μπήκαν οι υπογραφές για το έργο, προϋπολογισμού 24,8 εκατομμυρίων ευρώ, απολύτως με κρατική χρηματοδότηση.

Κρατάμε την διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των δημοτών, με αύξηση των δημοτικών τελών. Αυτό, αφορά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας, μια που ο προϋπολογισμός αφορά και αυτό το πρώτο πενταετές διάστημα.

Από κει και πέρα, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ εκτίμησε πως υπάρχει η δυνατότητα  κρατικής ενίσχυσης. Ίδωμεν…

Δηλώσεις και εκτιμήσεις

Σταύρος Αρναουτάκης :

-Κάνουμε ολοκληρωμένες  παρεμβάσεις για την μείωση και σταδιακά εξάλειψη του ενεργειακού αποτυπώματος της Κρήτης .

-Διανύσαμε μια μαραθώνια διαδρομή μέχρι να φτάσουμε σήμερα εδώ.

Γιώργος Ζερβάκης

-Η Σητεία έχει διώξει τα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος για τις επενδύσεις  και γίνεται μια σύγχρονη πόλη μέσα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

-Είναι μια μεγάλη μέρα για την πόλη που υιοθετεί τις σύγχρονες αντιλήψεις  για την προστασία του περιβάλλοντος  και τις παρεχόμενες υπηρεσίες πως τους πολίτες.

Θεοδόσης Καλαντζάκης

-Χρειάστηκε αγώνας, υπομονή και επιμονή για να φτάσουμε στην σημερινή μέρα.

-Στην τοπική αυτοδιοίκηση κανένας δεν πρέπει να υπηρετεί το  εγώ του. Υπηρετούμε το «εμείς».

Ζαχαρίας Καλογεράκης :

-Η  Κρήτη , πρώτη ολοκληρώνει τον περιφερειακό σχεδιασμό με τα ανάλογα έργα σε Ηράκλειο και Χερσόνησο.

-Απαιτήθηκε διαχρονική συνεργασία (αναφέρθηκε ονομαστικά στον Νίκο Κουρουπάκη και τον Θοδωρή Πατεράκη).

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και από τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ και άλλους ομιλητές στην αείμνηστη Βιργινία Μανουσάκη  που συνέβαλε  όσο λίγοι στον περιφερειακό σχεδιασμό της  Κρήτης, και από την Περιφέρεια  και από τον ΕΣΔΑΚ

Χαιρετισμό έστειλε ο υπουργός  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης  Πλακιωτάκης και ο ΓΓ του υπουργείου Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα