Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣATHENA ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 2022: Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες στη Σητεία. Ανακοινώθηκαν τα...

ATHENA ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 2022: Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες στη Σητεία. Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.

ATHENA ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 2022

7-8-9 Απριλίου 2022 Σητεία, Κρήτη

Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες στη Σητεία. Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.

Απόλυτα μοιρασμένες οι συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό- ιταλικό το καλύτερο ελαιόλαδο- συνεχίζει να βελτιώνεται ποιοτικά το ελληνικό ελαιόλαδο, όπως δείχνει στατιστική μελέτη των αποτελεσμάτων η Ελλάδα είναι πολύ δυνατή και στα αρωματισμένα ελαιόλαδα- ισχυροποιείται η δυναμική της ελληνικής γηγενούς ποικιλίας ελιάς κορωνέικη και παγκοσμίως.

Τα αποτελέσματα της φετινής αξιολόγησης ανακοίνωσε στον ιστότοπό του ο διαγωνισμός Athena International Olive Oil Competition που διεξήχθη στη Σητεία 7 με 9 Απριλίου με διεθνή κριτική επιτροπή.

Η συμμετοχή έφτασε τα 563 ελαιόλαδα, παρουσιάζοντας μία μικρή μείωση της τάξης του 2% σε σχέση με το 2021, χρονιά κατά την οποία είχε σημειωθεί μία ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στις συμμετοχές, κατά 25% περίπου. Η παγιωμένα υψηλή συμμετοχή ελαιολάδων από το εξωτερικό επιβεβαιώνει το κύρος και τη σημασία του διαγωνισμού για την Ελλάδα, που καθίσταται διεθνώς η έδρα μιας εκ των πιο σημαντικών διαδικασιών αξιολόγησης ενός εμβληματικού για την πατρίδα μας προϊόντος.

Ο διαγωνισμός ATHENA διεξάγεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας• φέτος επιλέχθηκε η Σητεία Λασιθίου, όπου η ελιά καλλιεργείται από τους μινωικούς χρόνους και αποτελεί σήμερα την πλέον διαδεδομένη αγροτική καλλιέργεια, ενώ όλη η περιοχή βρίθει από υπεραιωνόβιες ελιές. Στο περιβάλλον αυτό, το οικοσύστημα του οποίου ορίζεται από την ελιά, οι 30 κριτές του ATHENA βίωσαν την περίφημη κρητική φιλοξενία. Όπως πάντα, εκτός από τους Έλληνες κριτές, τα δύο τρίτα της επιτροπής (οι 20) ήταν από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από 11 χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τυνησία και Χιλή.

Η Ελλάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό με 287 ελαιόλαδα (σχεδόν το 51%), με τα υπόλοιπα 276 (πάνω από 49%) ναπροέρχονται από 22 χώρεςτου Νοτίου και του

ATHENA INTERNATIONAL OLIVE OIL COMPETITION 2022 – ATHENAIOOC 2022 Vinetum Event Management, Λεωφόρος Κορέα 41, 16233 Αθήνα Τ.: +30 210 766 0560 | Email: info@vinetum.gr

 

Βορείου ημισφαιρίου από όλες τις ηπείρους της γης: Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότιος Αφρική, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή. Αυτή τη στιγμή 58 χώρες σε όλο τον κόσμο παράγουν ελαιόλαδο, ωστόσο το 98% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τη λεκάνη της Μεσογείου και το 80% από χώρες της Ε.Ε.

Υπό την προεδρία του Ισπανού Jose Maria Penco, η διεθνής κριτική επιτροπή του ATHENA απένειμε 366 μετάλλια, τα 176 έκτων οποίων σε ελληνικά ελαιόλαδα ως εξής: 32 Διπλά Χρυσά (τα 7 ελληνικά), 135 Χρυσά (τα 39 ελληνικά), 126 Αργυρά (τα 81 ελληνικά) και 73 Χάλκινα (τα 49 ελληνικά). Την υψηλότερη βαθμολογία και τον τίτλο «Best of Show», απέσπασε το ιταλικό Coratina Maselli της εταιρείας Azienda Agricola Maselli, παραχθεν από την ομώνυμη ποικιλία κορατινα, με προέλευση το Μπαρ ι τη ς Απουλίας. Ολοφάνερη είναι η συνεχόμενη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών ελαιολάδων, αφού τα μετάλλια που εξασφάλισαν φέτος συνολικά έφτασαν το 61,3% των συμμετοχών τους, ξεπερνώντας κατά πολύ το περσινό 54,2%.

Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος ήταν το Terra Creta Κολυμβάρι, της εταιρείας Terra Creta. Το ίδιο ελαιόλαδο ήταν ταυτόχρονα και το κορυφαίο από κορωνέϊκή, ανάμεσα σε όλα τα δείγματα από την ποικιλία αυτή, το ποσοστό συμμετοχής της οποίας εμφανίζει συνεχή άνοδο. Φέτος έφτασε τα 207 δείγματα (από 151 πέρυσι). Από αυτά, τα 2 ήταν από Βραζιλία, 1 από ΗΠΑ, 3 από Ισραήλ, 1 από Κίνα, 3 από Κύπρο και 1 από το Μαρόκο. Διευρύνθηκαν, λοιπόν, οι συμμετοχές ελαιολάδων από κορωνέικη και από χώρες εκτός Ελλάδας, εξασφαλίζοντας, μάλιστα, διακρίσεις.

Συνεχόμενες είναι, επίσης, οι βραβεύσεις των ελληνικών αρωματισμένων ελαιολάδων• φέτος δύο εξ αυτών απέσπασαν Διπλό Χρυσό μετάλλιο (δηλαδή 95% και πάνω) από ένα, πέρυσι. To Laconiko Lime, της ομώνυμης εταιρείας, ήταν όπως πέρυσι, το κορυφαίο αρωματισμένο ελαιόλαδο του διαγωνισμού. Κατά τα άλλα, από τα 45 αρωματισμένα ελαιόλαδα που συμμετείχαν βραβεύτηκαν τα 34. Οι ελληνικές συμμετοχές ήταν 36 στη συγκεκριμένη κατηγορία, εκ των οποίων διακρίθηκαν τα 28. Πρόκειται αναμφίβολαγια μία κατηγορία ελαιολάδων όπου η Ελλάδα δείχνει να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ο ATHENA IOOC 2022 αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Δήμου Σητείας, της Αναπτυξιακής Σητείας και του Επιμελητηρίου Λασιθίου, μαζί με την οργανώτρια εταιρεία Vinetum και τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τόσο ο υπουργός του πρώτου, Γιάννης Πλακιωτάκης, όσο και η Γενική Γραμματέας του δεύτερου, Χριστιάνα Καλογήρου, βρέθηκαν στη Σητεία για να παρακολουθήσουν, μαζί με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη, τη διαδικασία αξιολόγησης του Athena.

Τα πλήρη αποτελέσματα βρίσκονται στο www.athenaoliveoil.gr

ATHENA INTERNATIONAL OLIVE OIL COMPETITION 2022 – ATHENAIOOC 2022 Vinetum Event Management, Λεωφόρος Κορέα 41, 16233 Αθήνα Τ.: +30 210 766 0560 | Email: info@vinetum.gr

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα