Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΓΡΟΤΙΚΑHΈνωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης με την...

HΈνωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης με την εταιρεία περιβαλλοντικών υπηρεσιών Creta Recycling IKE

Αρ. Πρωτ. 16

Σητεία, 03/08/2023

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

                                            Δελτίο Τύπου

 

Στο Λασίθι σήμερα άνοιξε ένα νέο παράθυρο στην περιβαλλοντική ευαισθησία, καθώς η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας στα πλαίσια της ενεργοποίησης της νέας ΚΑΠ, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης με την εταιρεία περιβαλλοντικών υπηρεσιών Creta Recycling IKE,  προκειμένου η εταιρεία να αναλάβει την διαχείριση των παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων, κυρίως των ψεκαστικών υγρών και των συσκευασιών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Η συμφωνία αυτή έγινε με αφορμή τα νέα οικολογικά σχήματα τα οποία αντικατέστησαν το παλαιό «πρασίνισμα», σύμφωνα με τα οποία είναι υποχρεωτική μια τουλάχιστον περιβαλλοντική δράση προκειμένου ο επαγγελματίας αγρότης να λάβει το συγκεκριμένο ποσοστό της ενίσχυσης. Η Ένωση Σητείας για άλλη μια φορά ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες ώστε να μην χαθεί χρόνος αλλά ούτε ένα ευρώ από τους αγρότες της περιοχής της Σητείας.

Πρόκειται για το πρώτο οικολογικό σχήμα το οποίο θα έχει καθολική εφαρμογή, στην περιοχή της Σητείας, αποτελώντας ευκαιρία για τους επαγγελματίες αγρότες, να εισπράξουν το σύνολο της επιδότησης και να απαλλαγούν από το βάρος της «αιρεσιμότητας της νέας ΚΑΠ», σύμφωνα με την οποία, στους παράγοντες για τη  καταβολή του συνόλου της επιδότησης, εκτός των άλλων, είναι και η συλλογή και διαχείριση των ψεκαστικών υγρών και των συσκευασιών τους. Η συνεργασία με την Creta Recycling IKE θα λύσει και παράπλευρα προβλήματα, εκτός των επικίνδυνων, όπως την απόρριψη των πλαστικών των θερμοκηπίων, των μεταχειρισμένων νάιλον της εδαφοκάλυψης, των φθαρμένων σωλήνων κλπ για το οποία σχεδιάζεται εγκατάσταση στης έδρες των 9 συνεταιρισμών, κατάλληλου εξοπλισμού συλλογής και μεταφοράς όπου οι αγρότες θα μπορούν σύννομα και σε ελεγχόμενο χώρο, να απορρίπτουν κάθε είδους απόβλητο που παράγεται απο την δραστηριότητά τους.

Οι αγρότες της περιοχής επι σειρά ετών  ήταν σε καθεστώς ομηρίας και ελέγχου, ευρισκόμενοι τακτικά υπόλογοι, αφού δεν υπήρχε καμία δυνατότητα συνολικής, συγκεντρωμένης και σύννομης διάθεσης των συγκεκριμένων αποβλήτων.

Η συνεργασία με τους εκπροσώπους της εταιρείας, κ. Στειακάκη Δευκαλίων και με τον συντοπίτη μας κ. Ζαγκότη  Μάνο, είχε θετικό αποτέλεσμα τόσο στην ανάλυση και κατανόηση του προβλήματος, όσο και στο τελικό αποτέλεσμα του σχεδιασμού υλοποίησης της δράσης.

Η Ένωση Σητείας έχει προετοιμαστεί και συνεργάζεται με πιστοποιημένες εταιρείες για να προτείνει τις καλύτερες λύσεις προκειμένου να διασφαλίσει το σύνολο της επιδότησης στους παραγωγούς στο πλαίσιο του πρασινίσματος (οικολογικά σχήματα) της ΚΑΠ 2023 – 2027

 

 

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Μαυροματάκης

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα