Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΝίκος Κουρουπάκης Δημ. Σύμβουλος, επικ/λής παράταξης: «Σητεία, επιστροφή στο μέλλον»:...

Νίκος Κουρουπάκης Δημ. Σύμβουλος, επικ/λής παράταξης: «Σητεία, επιστροφή στο μέλλον»: Η δημοκρατία της πολυφωνίας ή η πολυφωνία της δημοκρατίας;

Η δημοκρατία της πολυφωνίας ή η πολυφωνία της δημοκρατίας;

Του Νίκου Κουρουπάκη

 

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έλαβαν χώρα δύο πολύ σημαντικά πολιτικά γεγονότα. Το ένα εξ αυτών είχε τοπικό χαρακτήρα και το άλλο πανελλήνιο. Δεν σας κρύβω ότι παρακολούθησα, τουλάχιστον προσπάθησα και τα δύο. Παρατήρησα ότι μέσα απο τη συνεδριακή διαδικασία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, ο αρχηγός του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός εξέθεσε εαυτόν σε μια διαδικασία που όπως φάνηκε τελικά δεν ήταν «βόλτα στο πάρκο». Αναμενόμενο θα μου πείτε, τα προοδευτικά κόμματα κάποια στιγμή εμφανίζουν αποσχιστικές τάσεις, ιδίως μετά απο ήττες. Αυτό όμως που μου έκανε τρομερή εντύπωση, που δεν θα έπρεπε να μου κάνει αλλά να ήταν ζητούμενο, ήταν ότι ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Ακούστηκαν και οι απόψεις των διαφωνούντων με την ηγεσία του κόμματος και μάλιστα σε έντονο κλίμα και σε υψηλούς τόνους. Αυτό δείχνει μια κομματική βάση υγιή όσο και αν κάποιοι ονειρεύονται αυτοκράτορες ακλόνητους στη θέση τους όσο και αν δυσαρέστησαν οι απόψεις τους το αποκαλούμενο «προεδρικό μπλοκ». Ο τόπος χρειάζεται αντιπολίτευση, αλλά πάνω απ’ όλα αυτές τις εποχές χρειάζεται μια πραγματική τόνωση των δημοκρατικών διαδικασιών. Σε μια κοινωνία που ακούγονται οι φονασκούντες, οι ήρεμες φωνές πνίγονται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η διαφορετικότητα δεν υπονομεύει, εξελίσσει. Η διαφορετικότητα ασκεί έλεγχο, η διαφορετικότητα συμπληρώνει και εν τέλει συντελεί στη τελική δημοκρατική εικόνα. Ακριβώς το αντίθετο που συνέβη το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη. Με πεφρασμένη την άποψη των αντιθέτων συνιστωσών, ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος δεν αποδέχεται την διαφορετικότητα, καλλιεργεί τον συντηρητισμό και την αλεξιθυμία. Παρ όλα αυτά όμως και όσοι διαφωνούν δεν το κάνουν στα κομματικά όργανα, στηρίζοντας την κομματική ομερτά προς το συμφέρον της διακυβέρνησης.

Η αλήθεια είναι ότι απο τα δυο αυτά συνέδρια κρατάω του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σύνεδροι στάθηκαν στο ύψος τους, εκφράστηκαν οι απόψεις τους και ο πόθος τους για αλλαγή πορείας. Στη ΝΔ φάνηκαν εξουσιαστικά υπερόπτες, προσπαθώντας να μην κοιτούν προς την πλευρά της ήττας.

Αλλά και οι δύο αρχηγοί ήταν κατώτεροι της εκλογικής τους βάσης. Τα οφίτσια της αριστεράς και η οικογενειοκρατία της ΝΔ, μουτζουρώνουν διαχρονικά τη δημοκρατικότητα των διαδικασιών. Προσπάθησαν άτυπα, ενδόμυχα και οι δύο να «συνεργαστούν», καλλιεργώντας το νέο δυϊσμό στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ενώ μέσα στο κόμματά τους ανέχονται αντίθετες απόψεις, πολλές φορές ακραίες, ακόμα και για την πολιτική τους ορθότητα, βλ. συνεργασία Τσίπρα-Καμμένου και Μητσοτάκη με του ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ, κάθε διαφορετική τοποθέτηση θεωρούν ότι ενεργοποιεί την κομματική τους εντροπία. Δικαίως! Αυτά φέρνει η στασιμότητα. Όταν δεν είσαι σε διαρκή αγώνα για να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα που παρουσιάζονται και είτε περιμένεις απο την Ευρώπη να δράσει, είτε οι προτάσεις σου είναι κενά περιεχομένου έγγραφα, τότε ξεκινάει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος. Όχι για την πολιτική βάση ή τον κομματικό μηχανισμό αλλά για εσένα, εσένα που ως πρωθυπουργός, ως περιφερειάρχης, ως δήμαρχος,  περιμένεις πάντα κάποιους άλλους. Είδαμε τα προηγούμενα χρόνια οι λάθος χειρισμοί και η αναμονή οδήγησαν σε μνημόνια και επιτροπείες, κόστος δυσανάλογα μεγάλο που πλήρωσε το ΠαΣοΚ σε σχέση με τη ΝΔ η οποία προκάλεσε όλο αυτό, να βγαίνει αλώβητη, ισχυρή και σαν να μην συνέβη ποτέ τίποτε, απλά και μόνο επειδή άργησε η τότε κυβέρνηση ΠαΣοΚ να λάβει μέτρα.

Χρειαζόμαστε τη δημοκρατικότητα της πολυφωνίας όχι της πολυφωνασκίας. Χρειαζόμαστε κάθε δημοκρατική δύναμη που στόχο έχει να πάει τη χώρα στην επόμενη μέρα. Να σταματήσει επιτέλους αυτό το μπρος πίσω που επιβάλει η επιλογή των δύο εναλλακτικών. Το Γαλλικό ιδεολογικό αδιέξοδο αυτή τη στιγμή στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας στη Γαλλία πρέπει να μας χτυπήσει το καμπανάκι στη χώρα μας. Για την ακρίβεια πρέπει να έχουμε και τα αφτιά μας ανοιχτά να το ακούσουμε διότι εκτός απο τις κομματικές παρωπίδες φαίνεται ότι συχνά-πυκνά μας επιβάλλονται και κομματικές ωτοασπίδες.

Καλές Γιορτές σε όλους!

 

Νίκος Κουρουπάκης

Δημ. Σύμβουλος, επικ/λής παράταξης:

«Σητεία, επιστροφή στο μέλλον».

 

http://STYLE100FM.GR

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα