Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣΤΑΘΜΟΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΑποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς διεκδικούν από κοινού Ενωση, Αγροτικός Συνεταιρισμός και Δήμος...

Αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς διεκδικούν από κοινού Ενωση, Αγροτικός Συνεταιρισμός και Δήμος Σητείας(βιντεο)

Συντονισμένη προσπάθεια καταβάλλουν από κοινού η Ένωση Σητείας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και ο Δήμος Σητείας για να υπάρξει καταγραφή σε πρώτη φάση των ζημιών στην καρποφορία της ελιάς και στην συνέχεια καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς για μια πολύ δύσκολη, όπως αποδεικνύεται χρονιά, που κάνει χειρότερη η παρουσία και του δάκου.

 

Ήδη έχει συνταχθεί  έγγραφο που συνυπογράφουν Δήμος-Ένωση-Αγροτικός Συνεταιρισμός που απευθύνεται στον ΕΛΓΑ Ηρακλείου, με κοινοποίηση στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης(Λιβανός)  και  Ναυτιλίας (Πλακιωτάκης) , στον βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ (Θραψανιώτης), τον Περιφερειάρχη Κρήτης  και τον  Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου (Γουλιδάκη).

 

Παράλληλα, διερευνάται το ενδεχόμενο συνάντησης αντιπροσωπείας από την Σητεία  στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και όπως είπε στον STYLE 100  ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, υπάρχει η ευτυχής συγκυρία, η Γενική Γραμματέας στο Υπουργείου να έχει θητεύσει προηγουμένως , με το ίδιο αξίωμα, στο Υπουργείο που προΐσταται ο Γιάννης Πλακιωτάκης, κάτι που ενδεχομένως διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες.

 

Θα γίνει ό τι είναι δυνατόν για να αμβλυνθούν οι ζημιές, είπε ο Γ. Ζερβάκης , που αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της καρπόδεσης της ελιάς και τον δάκο, που <χτυπούν> φέτος το λάδι, κινητήριο μοχλό για την οικονομία της περιοχής, όπως το χαρακτήρισε. Ο Δήμος, σε αυτήν την περίπτωση, δρα επικουρικά συντασσόμενος με τους κατεξοχήν αρμόδιους φορείς.

Η ζημιά , που αποδίδεται στις ψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου αντέστρεψε την  αρχική εικόνα μιας καλής, όπως διαφαινόταν χρονιάς , δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας Μανώλης Μαυροματάκης, με την ακαρπία να φτάνει σε ορισμένες περιοχές στο 90%, σε άλλες το 70%.

Ο πρόεδρος της Ένωσης ,εμφανίστηκε σταθερός στην απόφαση να διεκδικηθεί η καταγραφή των ζημιών, με την επίσκεψη κλιμακίου, και η καταβολή αποζημιώσεων από κεντρικούς κρατικούς πόρους, ενώ αναφέρθηκε και εκείνος στην επιπλέον πιθανή απώλεια εισοδήματος από τον δάκο.

Το έγγραφο

Στο έγγραφο που συνυπογράφουν Ένωση, Δήμος, Αγροτικός Συνεταιρισμός, γίνεται αναλυτική περιγραφή της κατάστασης , αναφέρεται η συνεχόμενη για δύο χρόνια καταγραφή ζημιών στην καλλιέργεια της ελιάς το 2019 και το 2020 ,που έχει φέρει τους ελαιοπαραγωγούς  σε απόγνωση  <και η οικονομία της περιοχής βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αφού δεν αποζημιώθηκαν για τις προηγούμενες καταστροφές παρά τις ενέργειες που έγιναν στον Οργανισμό σας (ΕΛΓΑ, τμήμα εκτιμήσεων και αποζημιώσεων)>.

Ζητείται, <να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και εν συνεχεία, την εξεύρεση πόρων για την καταβολή των αναλογούντων αποζημιώσεων για την αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών>.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στην απόφαση της 31ης Μάιου που αφορά μη καλυπτόμενες ζημιές, <και αναφέρεται στην καταγραφή των ζημιών που εμπίπτουν στη κατηγορία αυτή, ενώ για τις αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν οι πόροι, θα καλυφθούν από άλλες πηγές του κρατικού προϋπολογισμού>.

Σε αυτήν την απόφαση, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στον STYLE 100 και ο Μανώλης Μαυροματάκης.

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα