Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήUncategorizedΔ.Ο.Κ.Α.Σ.: Παρουσίαση του έργου LIFE AgrOassis

Δ.Ο.Κ.Α.Σ.: Παρουσίαση του έργου LIFE AgrOassis

Παρουσίαση του έργου LIFE AgrOassis

 

Tην Παρασκευή  26 Μαΐου   στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων Ελλάδας– Κύπρου παρουσιάστηκε στους συνέδρους και στο κοινό, από τον κ. Περάκη Ευάγγελο συντονιστή του Γεωπάρκου Σητείας & μέλος της ομάδας έργου, το έργο LIFE «AgrOassis» στο οποίο για την περιοχή της Κρήτης εταίρος είναι ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας ( ΔΟΚΑΣ).

Παράλληλα σε διαμορφωμένο περίπτερο έγινε αναλυτική παρουσίαση σε ομάδες στόχου (αγρότες). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Το έργο AgrOassis στοχεύει:

  • Στην προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή δίνοντας έμφαση σε μέτρα περιορισμού της διάβρωσης και υποβάθμισης των εδαφών, καλύτερη αξιοποίηση του νερού της βροχής, αύξησης της βιοποικιλότητας.
  • Στη χάραξη πολιτικής που να υποστηρίζει τη μετάβαση προς την αειφορική γεωργία και την κυκλική οικονομία.
  • Στην αναβάθμιση του ρόλου του παραγωγού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
  • Την εισαγωγή των αγροτών σε γεωργικές πρακτικές που υποστηρίζουν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (CCA).
  • Την τεκμηρίωση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ανάγκης να καθιερωθούν μέτρα ενθάρρυνσης των αγροτών για την εφαρμογή τέτοιων πρακτικών.

Το έργο θα έχει διάρκεια 3 χρόνια με έρευνα πεδίου με στόχο τα αποτελέσματα του να αποτελέσουν μια ισχυρή απόδειξη και να πείσουν τους παραγωγούς να εφαρμόσουν πιο φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές στα χωράφια τους με στόχο την μετρίαση των προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή και την γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος.

Για την περιοχή της Σητείας, που βρίσκεται σε υψηλή ζώνη ερημοποίησης, έχουν επιλεγεί δύο πειραματικές εφαρμογές . Η φύτευση φυτοφρακτών κυρίως για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και όχι μόνο και η εφαρμογή  κατεργασίας διατήρησης (ακαλλιέργεια ) με εδαφοκάλυψη σε 500 στρέμματα ελαιώνων.

Παρακαλούμε όσους αγρότες επιθυμούν να συμμετέχουν στην παραπάνω δράση να  επικοινωνήσουν με το γραφείο του ΔΟΚΑΣ τηλ. 28430 23775, έτσι ώστε να συμπληρώσουν το έντυπο δήλωσης ενδιαφέροντος και περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα. Η διαδικασία είναι ανοικτή και θα διαρκέσει μέχρι 22/09/2023  και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με οικονομική βράβευση των αγροτών θα γίνει στις 29/03/2023.

Ευχαριστούμε όλους τους παραγωγούς για την συμμετοχή τους και το ενδιαφέρον τους .

Εκ του Δ.Ο.Κ.Α.Σ.

 

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα