Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΣΗΤΕΙΑΚαθολικό «όχι» από την Σητεία για τις νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ από την...

Καθολικό «όχι» από την Σητεία για τις νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ από την ΤΕΡΝΑ(βιντεο-φωτο)

Την σαφή  κατεύθυνση για την ανάπτυξη και το μέλλον  απέναντι και μακριά από την αμιγώς κεντρική πολιτική και  διαχρονική επιλογή μετατροπής της περιοχής της Σητείας σε σχεδόν αποκλειστικό ενεργειακό κόμβο της Κρήτης με την διυπουργική επιτροπή να θέτει σε προτεραιότητα και να εντάσσει τις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ για το υβριδικό  Αμαρίου στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, σε μια εμβόλιμη πράξη εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ,  επιβεβαίωσε και χτες η πόλη της Σητείας με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που  οργάνωσαν ο Δήμος, η Πρωτοβουλία Πολιτών, φορείς και συλλογικότητες.

«Έντονη αντίθεση και αγανάκτηση»

Δια παραταξιακό και καθολικό το όχι, με τους πολλούς ομιλητές που πήραν τον λόγο, να εκφράζουν μαζί με την αντίθεση τους και  προβληματισμούς για την από εδώ και στο εξής πορεία και μορφή των κινητοποιήσεων, και με τον δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη να κλείνει την εκδήλωση με την ανάγνωση του ψηφίσματος της κινητοποίησης , όπου τονίζεται πως :

  • Η πόλη της Σητείας ομόφωνα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση.

  • Εκφράζεται «έντονη  αντίθεση και αγανάκτηση» στην απόφαση της  διυπουργικής επιτροπής, που έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις της κοινωνίας.

  • Η Επιτροπή, επιχειρεί  να προκαταλάβει απόφαση ΣτΕ

  • Η Σητεία, έχει συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή Κρήτης στη ενέργεια, και η απόφαση για νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή

  • Η κυβέρνηση να αναγνωρίσει την συμβολή της  περιοχής  στο ενεργειακό πεδίο , να  σεβαστεί τις αποφάσεις της κοινωνίας, των δημοτών, των θεσμικών οργάνων, των φορέων και συλλογικοτήτων κατά των εγκαταστάσεων της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή.

  • Να σταματήσει άμεσα η χωροθέτηση νέων ΑΠΕ.

  • Ο αγώνας συνεχίζεται.

«Ανάπτυξη είναι ο ΒΟΑΚ, όχι οι ανεμογεννήτριες»

Ο δήμαρχος Σητείας  Γιώργος Ζερβάκης, στην παρέμβαση του κατήγγειλε  μεθοδεύσεις και  μονομερείς αποφάσεις που αγνοούν την κοινωνία, τις αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και φορέων, χαρακτηρίζοντας αντιδεοντολογική την στάση της διυπουργικής  επιτροπής που έκανε την παρέμβαση της, εν αναμονή  της  απόφασης του ΣτΕ.

« Προσπαθεί να προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ ύποπτα και κάπως μεθοδευμένα », είπε. Η περίοδος προσφέρεται, λόγω της ενεργειακής κρίσης ,σε όλους εκείνους που προσπαθούν να περάσουν κάποιες μεθοδεύσεις, συμπλήρωσε.

Ο Γ. Ζερβάκης τόνισε πως ο Σητεακός λαός έχει αποδείξει πως σέβεται και αγαπά το περιβάλλον. Ο Δήμος Σητείας, πρωτοπόρος πριν είκοσι χρόνια ήταν ο πρώτος που έδωσε το έναυσμα στην δημιουργία και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή, όταν  η ανάγκη για διαφορετικούς  τρόπους παραγωγής ενέργειας ήταν επίκαιρος και δημιουργούσε προϋποθέσεις για κάτι διαφορετικό. Το  ενεργειακό μας ισοζύγιο και η  ικανότητα της περιοχής σε ο τι έχει να  κάνει με εγκαταστάσεις τέτοιου είδους, έχει κορεστεί.

Το 47% της παραγόμενης στην Κρήτη ενέργειας , το δίνει η περιοχή μας, είπε, αναφερόμενος και σε άλλες εγκαταστάσεις, όπως το εργοστάσιο του Αθερινόλακκου, τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τους σχεδιασμούς για επιπλέον φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις  κ,α.

Ο κόσμος της Σητείας αγαπά το περιβάλλον, επανέλαβε, φέρνοντας αυτήν την φορά στο προσκήνιο το Γεωπάρκο, που «δίνει την δυνατότητα μέσα από μια βιωματική αντιμετώπιση που μπορεί να έχει ένας επισκέπτης στην περιοχή, να γνωρίσει τον τόπο, να δει το πολιτιστικό, το αρχαιολογικό, το πολιτισμικό υπόβαθρο που υπάρχει στην περιοχή.

Ποτέ δεν είμασταν ενάντια στην ανάπτυξη, αλλά λέμε όχι στην ανάπτυξη τέτοιας μορφής και μονομέρειας, είπε, για να φτάσει στο θέμα του ΒΟΑΚ: «Ανάπτυξη είναι ο ΒΟΑΚ, όχι οι ανεμογεννήτριες».

Ο Γ. Ζερβάκης έστειλε το μήνυμα πως «ο αγώνας συνεχίζεται και πρέπει  να είναι δυναμικός».

Δημοψήφισμα, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα «καθρεφτάκια»

-Την πρόταση της  παράταξης «Επιστροφή το Μέλλον», για την διενέργεια δημοψηφίσματος μετά από ενδελεχή ενημέρωση των δημοτών από όλους τους εμπλεκόμενους, επανάφερε στην δημόσια συζήτηση ο Μανώλης Τσιφετάκης. Θα  είναι ένα ισχυρό πολιτικό όπλο, είπε.

-Παράσταση  διαμαρτυρίας εκ νέου στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αλλά και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά από μια πιθανή απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής του Δήμου και των φορέων,   πρότεινε ο Νίκος Καραμανωλάκης .

-Το πολιτικό σύστημα δεν δέχεται, δεν θέλει να ακούσει  την τοπική κοινωνία, είπε ο Θοδωρής Πατεράκης, με  αναφορά  στην αρνητική  τοποθέτηση και του προηγούμενου και του σημερινού δημοτικού συμβουλίου για το θέμα. Και ζήτησε να υπάρξει σαφής πολιτική δέσμευση πως δεν θα προχωρήσει η εγκατάσταση.

-Στα «πράσινα κοράκια» και την μετατροπή της ενέργειας από δημόσιο αγαθό σε ένα πανάκριβο προϊόν, εστίασε ο Σίμος  Συμεωνίδης.

– Προσπάθεια διχασμού της κοινωνίας , κατήγγειλε εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών ο Κώστας Γιαννακόπουλος, με την εταιρία να έρχεται σε απάτη με ιδιότητες της και , αντιμετωπίζοντας τους ως «ιθαγενείς» να προσφέρει «γυαλιστερά καθρεφτάκια».

-Την εκδήλωση χαιρέτισε και στήριξε η ανάλογη Πρωτοβουλία Πολιτών Ρεθύμνου  κατά του υβριδικού Αμαρίου.

-Παρεμβάσεις   και τοποθετήσεις έκαναν o πρόεδρος της κοινότητας Παλαικάστρου Ν. Χατζηδάκης, και  με εκπροσώπους τους ο ΣΥΡΙΖΑ Σητείας , Εμπορικός Σύλλογος,   οι Συνταξιούχοι Λασιθίου, η Οργάνωση Γυναικών Σητείας, ο Σύλλογος Μικρών Καταλυμάτων.  

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

http://STYLE100FM.GR

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα