Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήUncategorizedΝίκος Καραμανωλάκης Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας: Αναγκαιότητα δημιουργίας δικτύου αεροδιακομιδών

Νίκος Καραμανωλάκης Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας: Αναγκαιότητα δημιουργίας δικτύου αεροδιακομιδών

Προς

Κον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη

 

Κοινοποίηση:

Μπορμπουδάκη Ελένη (Διοικήτρια 7-ΥΠΕ)

Βαμβακά Λάμπρο (Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Ιατρικοί Σύλλογοι Κρήτης

Θέμα: Αναγκαιότητα δημιουργίας δικτύου αεροδιακομιδών Αξιότιμε Κε Περιφερειάρχη Έχετε αποδείξει έως τώρα  ότι πράγματι στηρίζετε με έμπρακτο τρόπο τη δημόσια υγεία του νησιού και θεωρώ ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι στόχος σας είναι η αναβάθμιση της.

Προς αυτή την κατεύθυνση επιθυμώ και ελπίζω να συμβάλλω με την επιστολή μου.

Κε Περιφερειάρχη

Αρκετοί βαρέως πάσχοντες και πολυτραυματίες ασθενείς χάνονται άδικα επειδή εξαιτίας της γεωμορφολογίας και του γερασμένου οδικού δικτύου, ο χρόνος διακομιδής από απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης προς τα μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου είναι μεγάλος.

Υπάρχουν  κοινότητες που απέχουν από τα κεντρικά νοσοκομεία πάνω από 200 χιλιόμετρα και πάνω από 3 ώρες οδικώς!!!

Είναι βέβαια γνωστό ότι τα προβλήματα αυτά πολλαπλασιάζονται στο Λασίθι.

Αυτό σημαίνει ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος για την επιβίωση του ασθενούς.

Είναι προφανές ότι αν ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος διακομιδής θα μειωθεί κάθετα και η θνησιμότητα αυτών των περιστατικών.

Η λύση στο πρόβλημα αυτό ίσως είναι η ανάπτυξη στο νησί ενός δικτύου αεροδιακομιδών, με βάση στο Ηράκλειο, με κατάλληλα επανδρωμένα εναέρια μέσα, με πιστοποιημένα ελικοδρόμια περιφερειακά και στα κεντρικά νοσοκομεία υποδοχής, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ η  κάποια ιδιωτική εταιρεία.

Η άμεση αερομεταφορά ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση (π.χ.

έμφραγμα του μυοκαρδίου, κρανιοεγκεφαλική κάκωση κ.α.) όπως ήδη ανέφερα θα μειώσει τις απώλειες ζωής. Από την άλλη, σε περίπτωση που η πανδημία προκαλέσει «black out” στις ΜΕΘ των μεγάλων νοσοκομείων του νησιού, οι αεροδιακομιδές προς άλλα νοσοκομεία της χώρας είναι μονόδρομος.  Είναι πράγματι εφιαλτικό το σενάριο αυτό, πρέπει όμως να συνυπολογίζεται.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι η Κρήτη είναι -και ασφαλώς πρέπει να

παραμείνει- κορυφαίος τουριστικός προορισμός, είναι αυτονόητο ότι  η γρήγορη και ασφαλής μεταφορά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στα μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης και αλλού, όταν κάθε λεπτό είναι σημαντικό για την ανθρώπινη ζωή, είναι μια τεράστια προσφορά για τους επισκέπτες αλλά και για τους κατοίκους αυτού του νησιού οι οποίοι πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή.

Κε Περιφερειάρχη

Θεωρώ ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης αλλά και της γεωμορφολογίας της είναι ανάγκη και η Κρήτη να αποτυπωθεί στο χάρτη των αεροδιακομιδών της χώρας.

Είμαι βέβαιος ότι το θέμα απασχολεί και εσάς και ότι θα δώσετε εντολή ώστε να διερευνηθεί  η εκπόνηση στρατηγικής μελέτης όσον αφορά τη δυνατότητα δημιουργίας δικτύου αεροδιακομιδών στην Περιφέρεια Κρήτης.

Σητεία 9/1/2022

Νίκος Καραμανωλάκης

Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας

 

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα