Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΝίκος Καραμανωλακης: ΕΠΑΛ-Κάλλιον το προλαµβάνειν

Νίκος Καραμανωλακης: ΕΠΑΛ-Κάλλιον το προλαµβάνειν

ΕΠΑΛ-Κάλλιον το προλαµβάνειν

Κινδύνευσαν οι μαθητές και οι καθηγητές του ΕΠΑΛ από τον  σεισμό του Οκτωβρίου; Βεβαίως αφού υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι το κτίριο ήταν ακατάλληλο.

Το γνώριζαν οι αρμόδιοι επί των σχολικών κτιρίων, δηλαδή η νυν και η πρώην δημοτική αρχή; Ναι διότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ζητούσε από το 2015 να εκπονηθεί μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου. Η μελέτη αυτή έπρεπε να γίνει από εξειδικευμένους μηχανικούς και με τη μέθοδο της προσομοίωσης σε υποτιθέμενη σεισμική δραστηριότητα. Έπρεπε δηλαδή να γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθεί το κτίριο σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Η Τεχν. Υπηρεσία αγνοήθηκε , όπως αγνοήθηκαν οι αγωνιώδεις εκκλήσεις του Διευθυντή, αλλά και οι δικές μου, αφού έχω “ενοχλήσει” πολλές φορές για

το θέμα αυτό όπως όλοι γνωρίζουν   και αυτήν αλλά και την προηγούμενη

Δημοτική Αρχή. Έχω θέσει το θέμα του στατικού ελέγχου του ΕΠΑΛ αλλά και όλων των σχολικών κτιρίων τόσες πολλές φορές που πραγματικά ένιωθα ότι γίνομαι ενοχλητικός.

Δυστυχώς -και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά- η εκάστοτε Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η Αντιπολίτευση είναι πάντα κακοπροαίρετη και εννοείτε ότι όχι μόνο  δεν εισακούγεται αλλά αγνοείτε επιδεικτικά. Αυτό κάποτε πρέπει να αλλάξει.

Επανερχόμενος στο ΕΠΑΛ, πρέπει να πω  ότι άνθρωποι ευαίσθητοι ανάμεσα στους εκάστοτε αρμόδιους υπήρχαν και υπάρχουν. Προκειμένου όμως να μην έρθουν αντιμέτωποι με την πιθανή ακαταλληλότητα του κτιρίου-λάθος μεγάλο

– επιλέγουν να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Ώσπου ήρθε ο φοβερός σεισμός της 12ης Οκτωβρίου με μαθητές και καθηγητές μέσα σε ένα πιθανόν ακατάλληλο κτίριο.

Στο κτίριο εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα και τώρα αναμένουμε την επίσημη έκθεση της αρμόδιας επιτροπής.

Θεωρώ εν κατακλείδι ότι υπήρξε αδικαιολόγητη και επικίνδυνη ολιγωρία και δεν μας τιμά καθόλου να φωτογραφιζόμαστε -εκ των υστέρων- μπροστά στις προκάτ αίθουσες. Δεν συμφωνώ με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε αυτά τα θέματα.

Πρέπει να  προχωρήσουμε ΑΜΕΣΑ σε στατικό έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων (και του ΕΛΕΝΑ) ώστε να λειτουργήσουμε αν χρειαστεί προληπτικά διότι “κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν”.

Νίκος Καραμανωλακης

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα