Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΣύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Τραγωδία δίχως τέλος, 32 νεκροί ο νέος απολογισμός...

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Τραγωδία δίχως τέλος, 32 νεκροί ο νέος απολογισμός από τα Τέμπη

Σύγκρουση τρένων στη Λάρισα: Τραγωδία δίχως τέλος, 32 νεκροί ο νέος απολογισμός από τα Τέμπη

 

Τραγωδία έγινε έξω από τα Τέμπη, στο ύψος του Ευαγγελισμού στη Λάρισα, όταν δυο τρένα, ένα εμπορικό και ένα επιβατηγό, συγκρούστηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (28.02.2023).

Τριάντα δυο άνθρωποι επιβεβαιώθηκε πως έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της σύγκρουσης των δυο τρένων στα Τέμπη, στο ύψος της Λάρισας, ενώ άλλοι 85 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική. Πενήντα τρεις είναι οι τραυματίες που συνεχίζουν να νοσηλεύονται. 

Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00. Aπό τη σφοδρότατη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε λίγο μετά τη 01:30 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι έρευνες εστιάζοντα στα 2 πρώτα βαγόνια, όπου η κατάσταση είναι πιο δύσκολη.

Ζωντανή εικόνα από το σημείο της τραγωδίας: 

Δείτε λεπτό προς λεπτό τα όσα συμβαίνουν: 

09:12
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών: Είναι δυνατόν να πρόκειται για ανθρώπινο λάθος

Ο πρόεδρος ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Γιάννης Ντίτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, καθ’ οδόν προς το σημείο του τραγικού δυστυχήματος, προσπάθησε να εξηγήσει πώς έγινε η φονική σύγκρουση.

Ο κ. Ντίτσας σημείωσε πως η μία γραμμή είναι άνοδος και η άλλη κάθοδος, ενώ όπως είπε ο μηχανοδηγός του τρένου δεν μπορεί να γνωρίζει για ποιο λόγο ο σταθμάρχης τον έβαλε σε άλλη γραμμή.

Ο κ. Ντίτσας σημείωσε πως η μία γραμμή είναι άνοδος και η άλλη κάθοδος, ενώ όπως είπε ο μηχανοδηγός του τρένου δεν μπορεί να γνωρίζει για ποιο λόγο ο σταθμάρχης τον έβαλε σε άλλη γραμμή. Όσο για τον σταθμάρχη σημείωσε πως καταθέτει ήδη στην αστυνομία και υπογράμμισε πως είναι δυνατόν να μην πατήθηκε το κουμπί για να αλλάξει γραμμή το τρένο.

Όπως είπε αν ο σταθμάρχης δεν καταλάβει εγκαίρως το λάθος, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει το τρένο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εφόσον δεν το κατάλαβε από την αρχή, στη συνέχεια δεν υπήρχε τρόπος να το καταλάβει».

Πηγαίνουν στα Τέμπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής
Η ανακοίνωση της Hellenic Train για την τραγωδία στα Τέμπη

«H Hellenic Train εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού.

Το προσωπικό της Hellenic Train, που εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προσφέρει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, των τραυματιών και όλων των επιβατών.

Η Hellenic Train θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.

Η εταιρεία, με αίσθημα ευθύνης, ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η φροντίδα και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε την επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη

Λόγω της τραγωδίας με τη σύγκρουση τρένων στην Λάρισα, αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να πάει σήμερα στην Θεσσαλονίκη, ωστόσο σύμφωνα με το γραφείο Τύπου δε θα το πραγματοποιήσει, λόγω του δυστυχήματος με τη σύγκρουση τρένων η οποία προκάλεσε δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς.

«Πολλά νέα παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς» λέει διασώστης

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλά νέα παιδιά, και φοιτητές, σύμφωνα με όσα ανέφερε διασώστης, ενώ πολλές σοροί τώρα είναι στην διαδικασία αναγνώρισης, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ήταν δύσκολη

Τα τηλέφωνα που μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των επιβατών

Τηλεφωνική γραμμή για την ενημέρωση των συγγενών όσων επέβαιναν στο τρένο που κατευθυνόταν προς Θεσσαλονίκη και συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι συγγενείς των επιβατών της επιβατικής αμαξοστοιχίας μπορούν πλέον να επικοινωνούν στο: 2410-683175 και 76.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιβατών – «Σπάσαμε τα τζάμια για να βγούμε»

Οι επιβάτες περιγράφουν τις δραματικές ώρες που έζησαν όταν τα τρένα συγκρούστηκαν στα Τέμπη, στο ύψος της Λάρισας, με τους νεκρούς μέχρι στιγμής να φτάνουν τους 32.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία μιας επιβάτιδας του βαγονιού 3 η οποία αναφέρει πως για να καταφέρει να βγει, και αυτή και άλλοι, έσπασαν τα τζάμια του τρένου.

Όπως λέει, η μια μεριά του τρένου διαλύθηκε και έφυγε στον γκρεμό, ενώ στο 3 βαγόνι ήταν και μωρό με τη μαμά του, που ευτυχώς σώθηκαν και οι 2.

 

Έχουν ανασηκωθεί τα δύο πρώτα βαγόνια για να γίνουν οι έρευνες

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στα δύο πρώτα βαγόνια, τα οποία έχουν ανασηκωθεί προκειμένου να βοηθηθούν οι διασώστες, αφού η κατάσταση εκεί ήταν πιο δύσκολη

Δραματικές ώρες για τους συγγενείς των επιβατών – «Δεν βρίσκω το παιδί μου»

Δραματικό είναι κάθε λεπτό που περνάει για τους επιβάτες των τρένων που συγκρούστηκαν στην Λάρισα και τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Συγγενείς των επιβατών ζουν στιγμές αγωνίας, ειδικά όσοι ακόμα δεν ξέρουν εάν οι δικοί τους άνθρωποι επέζησαν της σφοδρής σύγκρουσης τρένων στην Λάρισα, μιας και ακόμα υπάρχουν αγνοούμενοι.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση μιας μητέρας, η οποία μιλώντας σε δημοσιογράφους και με έκδηλη την αγωνία της, δήλωσε πως παίρνει το παιδί της τηλέφωνο και δεν το βρίσκει.

Ακυρώνονται πολλά δρομολόγια

Πολλά δρομολόγια τρένων δε θα γίνουν λόγω του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, λόγω της σύγκρουσης δεν θα πραγματοποιηθούν όλα τα δρομολόγια σε αρκετές γραμμές.

 

 

Η μακάβρια λίστα θα μεγαλώσει, δήλωσε δυστυχώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, νεκροί είναι και οι εννέα υπάλληλοι του ΟΣΕ, δηλαδή οι μηχανοδηγοί και οι συνοδοί των δύο τρένων.

 

Από τους 85 τραυματίες, οι 25 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ η εμπορική το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Η σύγκρουση έγινε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες για δεκάδες τραυματίες, εγκαυματίες και ακρωτηριασμένους.

Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 150 πυροσβέστες, ενώ έχουν σπεύσει 40 ασθενοφόρα. Ακόμη, στο σημείο βρίσκονται 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά.

Την ώρα της σύγκρουσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Hellenic Train, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα η αμαξοστοιχία μετέφερε 430 ανθρώπους και στη Λάρισα αποβιβάστηκαν περίπου 80, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν τη διαδρομή μέχρι τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων.

Για το τραγικό δυστύχημα η εταιρεία σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Στον Ευαγγελισμό σημειώθηκε μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών: μιας εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και της αμαξοστοιχίας IC 62 που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη.

Την ώρα της σύγκρουσης επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και προσωπικό της Hellenic Train, που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχή βοήθειας στους ταξιδιώτες».

«Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν»

«Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν – Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης εκτινάχθηκαν» έκανε γνωστό στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην ΕΡΤ. «Τα βαγόνια 1 και 2 έχουν διαλυθεί τελείως» είπε στην ΕΡΤ σε ζωντανή σύνδεση ο ίδιος, κάνοντας αυτοψία.

 

Για ένα τραγικό δυστύχημα έκανε λόγο ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, παραπέμποντας σε επερχόμενες δηλώσεις από την Πολιτική Προστασία.

Το συμβάν έλαβε χώρα στο ύψος του Ευαγγελισμού. Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα, και αναχώρησε στις 19:22. Τρία βαγόνια της έχουν εκτροχιαστεί.

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης μετέβη στο σημείο της σύγκρουσης.

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, έδωσε λεπτομέρειες για την επιχείρηση του απεγκλωβισμού που είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως και για τη γενική επιφυλακή στην οποία έχουν τεθεί τα νοσοκομεία τόσο στη Θεσσαλία, την Πιερία αλλά και την Αθήνα.

Να σημειωθεί πως γερανοφόρα οχήματα και μηχανουργοί από την Αθήνα έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα προς τα Τέμπη για να επιχειρήσουν στα συντρίμμια.

Επί ποδός ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, Αστυνομία, Στρατός

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάρισας, ανοίγουν έκτακτα τα νοσοκομεία για τους τραυματίες – Σε ετοιμότητα και ορισμένα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική (και ΕΜΑΚ) Αστυνομία και Στρατός.

Τριάντα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν σπεύσει στο σημείο για διακομιδές. Εφημερεύει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας και ανοίγουν εκτάκτως το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το νοσοκομείο Κατερίνης.

Ο υπουργός πολιτικής προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, ενώ συνεχώς ενημερώνεται ο πρωθυπουργός.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η 1η Στρατιά και οι μονάδες της Περιοχής Θεσσαλίας ενεργοποιούνται και μπαίνουν σε πρωτόκολλο συναγερμού όπως προβλέπεται σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε επιφυλακή, εφόσον χρειαστεί να υποδεχθούν τραυματίες.

Λόγω του συμβάντος, αναβάλλεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα