Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει-Η ελπίδα είναι εδώ!»

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει-Η ελπίδα είναι εδώ!»

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: «Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει-Η ελπίδα είναι εδώ!»

 

Το μήνυμα της ευθείας διαφοροποίησης του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με το όραμά του για μια σύγχρονη κι ενωμένη Ευρώπη, έδωσε από το βήμα του 3ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης, χρησιμοποιώντας πολύ προσεκτικές εκφράσεις, αλλά και αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται τα στελέχη που δεν υπέκυψαν σε καιροσκοπισμούς, παράλληλα με τα στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς και των κινημάτων της οικολογίας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει πως δεν είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει ή να αφήσει τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης και στην «καταπληκτική ποιότητα ζωής» που θεωρεί ότι υπάρχει στη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να τονίσει πως οι πολίτες της χώρας δεν θεωρούν πως υπάρχει ποιότητα ζωής σε μια Ελλάδα που φλέγεται κάθε καλοκαίρι, πνίγεται κάθε χειμώνα και μπορεί να εγκλωβιστεί για ώρες εφόσον πέσει χιόνι.

Απευθύνοντας παράλληλα πυρά προς ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, υπενθύμισε αφενός πως ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με την δεξιά του Πάνου Καμμένου, ενώ τόνισε πως κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και της Νέας Δημοκρατίας, η τοξική πόλωση αυξήθηκε, η δημόσια διαβούλευση περιορίστηκε, η ποιότητα της ενημέρωσης σχεδόν χάθηκε, ενώ απαξιώθηκε πλήρως η διάκριση των εξουσιών.

 Και οι τρεις πρώην πρόεδροι στην πρώτη σειρά
Και οι τρεις πρώην πρόεδροι στην πρώτη σειρά

Στο προσκήνιο της ιστορίας

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε σαφές, πως το τρίτο συνέδριο αποτελεί το τρίτο βήμα για την επιστροφή της παράταξης όχι απλά στο πολιτικό προσκήνιο, αλλά στο προσκήνιο της ιστορίας.

«Πρέπει να αποδείξουμε πως και θέλουμε και μπορούμε να το κάνουμε πράξη» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να προσθέσει πως η ιστορική και κοινωνική ρίζα του ΠΑΣΟΚ με τον τόπο είναι πολύ βαθειά γι’ αυτό και υπάρχει η υποχρέωση για ένα κόμμα ανοικτό και δημοκρατικό που θα στηρίζεται στις αρχές της παράταξης.

«Θέλουμε να γίνει η νέα γενιά της Ελλάδας η πολιτική μας δύναμη» ανέφερε και διευκρίνισε:

«Σήμερα περνάμε σε μία νέα όχθη. Με αίσθημα ευθύνης αφήνουμε πίσω ότι πλήγωσε την παράταξη μας. Κρατάμε όλα τα θετικά που προσφέραμε και δημιουργήσαμε την καλύτερη περίοδο του ελληνισμού, όπου το ΠΑΣΟΚ οικοδόμησε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η Αποκέντρωση, η Ισότητα ανδρών και γυναικών. Τα ΚΕΠ, τις ανεξάρτητες αρχές. Τη διαύγεια, για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Για όλα αυτά είμαστε υπερήφανοι και φιλοδοξούμε να γίνουμε το πιο χρήσιμο κόμμα στον τόπο, έχοντας χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με ενότητα λόγων και έργων».

Ενοποίηση της Ευρώπης

Μεγάλη βαρύτητα έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην προσέγγιση του και την προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη χάραξη πολιτικών για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως οι εξελίξεις που αντιμετωπίζει τώρα η Ευρώπη οφείλονται στο γεγονός ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά συμφέροντα επέλεξαν τις πολιτικές του βραχυπρόθεσμου καιροσκοπισμού προς όφελος τους, αντί για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα όλης της Ευρώπης.

«Δεν μπορεί να έχει μέλλον μια Ευρώπη που στηρίζει την ενεργειακή της επάρκεια στα χέρια των Ρώσων, την ασφάλεια της στα χέρια των Αμερικάνων και την παραγωγική της βάση στα χέρια των Κινέζων» δήλωσε χαρακτηριστικά, για να εξηγήσει, ότι αυτά τα δεδομένα, αλλά και το γεγονός πως οι αποφάσεις λαμβάνονται πολύ αργά, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των συντηρητικών κομμάτων, των οποίων κύριος εκφραστής στην Ελλάδα είναι η Νέα Δημοκρατία.

«Κοινή άμυνα και ασφάλεια και κοινό πλαίσιο εξαγωγής όπλων προς τρίτες χώρες πρέπει να είναι το όραμα μας και να αισθάνεται κάθε πολίτης της Ευρώπης όπου κι αν βρίσκεται απόλυτα ασφαλής» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι κανένας εταίρος μας δεν πρέπει να υπογράψει κανένα εξοπλιστικό πρόγραμμα με τον Ερντογάν όσο κρατά επιθετική στάση απέναντι στην Ελλάδα.

«Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη με κοινές πολιτικές και σύγκληση» υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον Νίκο Ανδρουλάκη
Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον Νίκο Ανδρουλάκη

Κανένα περιθώριο στους αναθεωρητές της ιστορίας

Ξεκάθαρη θέση κατά της Ρωσίας και της Τουρκίας πήρε από το συνέδριο του κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εντάσσονται σε ένα διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον» ανέφερε για να προσθέσει:

«Οι νέες προκλήσεις είναι σημαντικές. Πρέπει να προετοιμαστούμε. Οι θεσμοί πολυμερούς συνεργασίας καταπατώνται.

Όποιος πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να κατανοήσει την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.  Ο δικός μας λαός δεν δίνει κανένα περιθώριο στους αναθεωρητές της ιστορίας είτε λέγονται Πούτιν είτε Ερντογάν.  Ο κόσμος έχει αλλάξει.

Πολλές δημοκρατίες βρίσκονται στο απόσπασμα. Το κύμα του εκδημοκρατισμού έχει εξανεμιστεί.  Το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αυταρχικά καθεστώτα, όταν το 2011 ήταν μόλις 47 %».

Η ελπίδα είναι εδώ

Σε σχέση με το όραμά του για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ διατηρεί μια ανεξάρτητη πολιτική πορεία και φέρνει την ελπίδα για μια πατρίδα με εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

«Η παράταξη μας υπηρετεί τις μεγάλες αλλαγές» δήλωσε προσθέτοντας: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης. Πρέπει να θέτουμε ως χώρα πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον όπως πάντα έκανε το ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για συνεννόηση μόνο όταν κρατούν το τιμόνι της εξουσίας. Εμείς θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στο εσωτερικό που θα είναι ισότιμος εταίρος εξωτερικό κι όχι δορυφόρος. Εμείς απαντάμε με πλουραλιστική ισχυρή δημοκρατία, πιστεύοντας πως η μείωση των ανισοτήτων προσφέρει ευκαιρίες και παραγωγή ιδεών».

Ευχαρίστησε τους προέδρους

Και οι τρεις πρώην πρόεδροι του κόμματος Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Βαγγέλης Βενιζέλος έδωσαν το “παρών” στο συνέδριο, τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου, Βαγγέλη Βενιζέλου, για τους αγώνες που έδωσαν για την πατρίδα και την παράταξη. Μεγάλη απούσα η αγαπημένη μας Φώφη που θα είναι πάντα παρούσα στην καρδιά μας και τη μνήμη μας για τους αγώνες που έδωσε να μείνει ζωντανή η παράταξη σε δύσκολες εποχές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Δεν ξέχασαν τη Φώφη ΓεννηματάΣυγκίνηση για τη Φώφη

Οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν ξέχασαν την αείμνηστη πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά.

Ήταν άλλωστε και λογικό με δεδομένο, ότι λίγο πριν φύγει από τη ζωή είχε συγκλονίσει με το ήθος, αλλά και την παρακαταθήκη της για την ενότητα της παράταξης και όλων των στελεχών.

Δεν ξέχασαν τη Φώφη Γεννηματά
Δεν ξέχασαν τη Φώφη Γεννηματά

Η προσφορά της στην παράταξη δεν ξεχάστηκε αφού στην έναρξη του συνεδρίου  του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στη Φώφη Γεννηματά.

Τιμής ένεκεν, μία θέση στην μπροστινή σειρά των συνέδρων, δύο θέσεις δεξιά του Νίκου Ανδρουλάκη, αφέθηκε κενή και τοποθετήθηκε ένα λουλούδι, μια ενθύμηση της παρουσίας της Φώφης Γεννηματά, που πάλεψε για τις ιδέες της και έφερε το ΚΙΝΑΛ στο 8%.

Στο έργο της αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους όλα τα στελέχη του κόμματος.

 

Επιστροφή στις ρίζες

Όπως ήταν φυσικό, η… επιστροφή στις ρίζες για το ΠΑΣΟΚ έγινε με το κλασικό σύνθημα του «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό» που συντρόφευε τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη στην άνοδο του στο πόντιουμ για την κεντρική του ομιλία.  Η όλη ατμόσφαιρα όμως του συνεδρίου ήταν ατμόσφαιρα… ΠΑΣΟΚ, με το πράσινο χρώμα να κυριαρχεί, ακόμα και στις ενδυματολογικές επιλογές των γυναικών που συμμετείχαν στο συνέδριο, οι οποίες επίσης έδωσαν θερμό χειροκρότημα στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Λίγο πριν εκκινήσει την ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος ακούστηκε ένα ακόμα «προσωπικό» προς εκείνον σύνθημα, το «Νίκο μαζί στη νέα εποχή».

 

«Η δική σας 3η Σεπτέμβρη»

«Σήμερα ζείτε τη δική σας 3η Σεπτεμβρίου» ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος Πέτρος Ευθυμίου απευθυνόμενος στη νέα γενιά και τους συνέδρους κάτω των 40 ετών. Ο Πέτρος Ευθυμίου αναφέρθηκε στον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και στη χθεσινή μεγάλη στιγμή αναγέννησης της παράταξης.  «Πολλές φορές οι νεότεροι αισθάνονται ένα είδος νοσταλγίας για μια μοναδική εμπειρία που δεν την είχαν ζήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

Ο Πέτρος Εθυμίου
Ο Πέτρος Εθυμίου

«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι ο λόγος που νιώθουμε σήμερα τόσο διαφορετικά είναι γιατί τώρα ζείτε τη δική σας 3η του Σεπτέμβρη, τη δική σας ιστορική στιγμή. Το ΠΑΣΟΚ αναγεννάτε γιατί παίρνει δύναμη όταν εκφράζει το λαό».

Όπως είπε ο Πέτρος Ευθυμίου, «είμαστε ο ιστορικός κορμός της δημοκρατικής παράταξης σε αυτή τη χώρα. Μετά από 12 χρόνια που πάθαμε, μάθαμε και αλλάξαμε και δεν επιτρέπεται να ξαναξεχάσουμε.  Θα μας το θυμίζουν αυτό οι κάλε λογής καριερίστες που εκποιήθηκαν για μια καρέκλα δεξιά κι αριστερά.  Το ήθος των αρχών της παράταξης είναι η ψυχή του ονόματός μας».

ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΩIΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα