Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

 

 Το ακόλουθο ψήφισμα στάλθηκε στον Υπουργό Υγείας 

Αρ. Πρωτ.: 36-5/04/2024

 

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για Ιατρικά Τμήματα υψίστης και ζωτικής σημασίας του Νοσοκομείου μας, τα οποία έχουν παντελώς υποστελεχωθεί  κατά το τελευταίο εξάμηνο, όπως  η Παθολογική και Παιδιατρική κλινική οι οποίες λειτουργούν οριακά με ένα μόνο ιατρό και καθιστούν έτσι αδύνατη τη μηνιαία κάλυψη των εφημεριών καθώς και τη νοσηλεία ασθενών σε αυτές με τις συνεπακόλουθες συνέπειες για το Σητειακό λαό.

Το ίδιο κλίμα επικρατεί στο Αναισθησιολογικό Τμήμα μας που και αυτό έχει παραμείνει με μία ιατρό, από το οποίο εξαρτάται σαφέστατα και τη λειτουργία των υπολοίπων επανδρωμένων κλινικών όπως Χειρουργικής- Ορθοπεδικής- Μαιευτικής , καθώς και στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα που επίσης λειτουργεί με μία ιατρό,  η οποία μάλιστα έχει εκφράσει πρόθεση μετάθεσής της, από το οποίο ως γνωστόν εξαρτάτε και η περαιτέρω διαγνωστική πορεία ασθενών άλλων κλινικών.

Η υπολειτουργία των βασικών αυτών τμημάτων έχει επιφέρει μία γενικότερη δυσλειτουργία ολόκληρου του Νοσοκομείου Σητείας, με ότι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους και παραγωγικούς φορείς μίας Α΄ Άγονης και προβληματικής περιοχής όπως είναι η Επαρχία μας, της οποίας το μέγεθος της έκτασης και το δύσβατο του οδικού δικτύου, το γεγονός ότι υπάρχει Διεθνές Αεροδρόμιο με καλοκαιρινές πτήσεις από Εξωτερικό με προοπτική περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης από την ήδη υπάρχουσα, Στρατιωτικές Μονάδες, Εργοστάσιο παραγωγής Ηλεκτρικού ρεύματος και επέκταση αυτού (ΑΗΣ ΑΘΕΡΙΝΟΛΑΚΟΥ) και Πανεπιστημιακή Σχολή, αποτελούν επιτακτική την ανάγκη υποστήριξής της από ένα πλήρως επανδρωμένο με όλες τις βασικές Ειδικότητες Νοσοκομείο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο μας καλύπτει σε θέματα υγείας αρκετές φορές και την ευρύτερη νησιωτική περιοχή όπως  τα νησιά Κάσο και Κάρπαθο.

Προκηρύξεις επίσης πραγματοποιούνται κατά καιρούς ωστόσο παραμένουν άγονες για τις ειδικότητες αυτές, διότι οι εργασιακές συνθήκες λόγω της υποστελέχωσης και οι μισθολογικές απολαβές αποτελούν μη ελκυστικά κριτήρια για την επιλογή τους .

Ζητάμε λοιπόν άμεσα από την Κυβέρνηση και το Υπουργεί Υγείας προκειμένου να μην αποβούν άγονες και οι επόμενες προκηρύξεις κλάδου Ιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου μας και απαιτούμαι για λόγους Δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της ανθρώπινης ζωής, να εξεταστούν με την δέουσα προσοχή ως αρμόζει στην συγκεκριμένη περίπτωση, λαμβάνοντας ως γνώμονα η Πολιτεία τη γεωγραφική Περιοχή που εξυπηρετεί το Νοσοκομείο μας που έχει χαρακτηριστεί με το Π.Δ.131/Α/1987 Α΄ Άγονη και Προβληματική, την τεράστια απόσταση που πρέπει να διανυθεί σε κακό οδικό δίκτυο ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε άλλα Νοσοκομεία σε περιπτώσεις μη εφημερίας Ιατρικών Ειδικοτήτων ζωτικής σημασίας, να  γίνουν δεκτές και να  υλοποιηθούν ως νόμοι του κράτους, για την αποκατάσταση της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας και του Νοσοκομείου μας καθώς και άλλων Νοσοκομείων Άγονων περιοχών, προκειμένου μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, τα κάτωθι οικονομικά κίνητρα και παροχές προς Ιατρούς κλάδου ΕΣΥ που επιλέγουν το διορισμό τους σε Ά Άγονες και Προβληματικές Περιοχές  διεκδικώντας την άμεση παροχή τους.

  1. Επαναφορά των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν.3868/Α/2010 που καταργήθηκε το Ν. 4368/α/2016, όπου έδιδε δυνατότητα στις Ιατρικές θέσεις που επαναπροκηρύσονταν στις Α΄ Άγονες και Προβληματικές Περιοχές του Π.Δ.131/Α/1987 ύστερα από άγονη προκήρυξη, ο μηνιαίος βασικός μισθός των Ιατρών που καταλάμβαναν τη θέση και για όσο διάστημα θα υπηρετούν σε αυτή να προσαυξάνεται κατά 10% και μάλιστα υπό τις υπάρχουσες δυσχερής συνθήκες να προσαυξάνεται κατά είκοσι τοις εκατό (20%).
  2. Προσαρμογή του επιδόματος άγονου περιοχής από το πλήρες ποσοστό του πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών των Ιατρών ανά έτος στο εκατό τοις εκατό (100%) των αποδοχών όλων των Ειδικοτήτων ανά έτος.
  3. Να μην ισχύουν οι περιορισμοί – ποινές σε γιατρούς που έχουν παραιτηθεί και δεν έχουν συμπληρώσει 5ετία αλλά να μπορούν να συμμετέχουν από την επόμενη ημέρα παραίτησής τους σε προκήρυξη, αν πρόκειται να διεκδικήσουν θέση σε Α΄ Άγονες και Προβληματικές Περιοχές.
  4. Να μην ισχύουν οι περιορισμοί – ποινές σε Επικουρικούς Ιατρούς και να δύναται να διεκδικήσουν θέση Επικουρικού Α΄ Άγονες και Προβληματικές.
  5. Να είναι αφορολόγητες ή φορολογούμενες με τον ελάχιστο συντελεστή οι εφημερίες των Ιατρών που υπηρετούν σε Νοσοκομεία Α΄ Άγονων και Προβληματικών Περιοχών.
  6. Να μπορούν αυτοδίκαια με τη συμπλήρωση τριετούς πραγματικής θητείας να παίρνουν μετάθεση αντί της ισχύουσας 5/ετούς, να διεκπεραιώνεται η μετάθεση σε λιγότερο από ένα εξάμηνο αντί ενός έτους και να είναι υποχρεωτικά εντός μηνόςαπό την ημερομηνία αίτησης μετάθεσης του Ιατρού, η προκήρυξη της κενωθείσας θέσης από τα Νοσοκομεία σε Α΄ Άγονες και Προβληματικές Περιοχές.
  7. Να προσμετράτε, μετά τη συνεχή 5ετία και όχι την 7ετία όπως ισχύει, ο χρόνος επί 1,5 και όχι επί 1,3 όπως ισχύει, για την εξέλιξη τους σε επιμελητές Α΄ ή Διευθυντές.

 

Σε γενικότερη βάση ζητάμε την αναπροσαρμογή των μισθών όλων των Ιατρών που υπηρετούν στα Νοσοκομεία ΕΣΥ σε ευρωπαϊκά επίπεδα, διότι είναι το μοναδικό κίνητρο να κρατηθούν οι Ιατροί στα Νοσοκομεία μας και μην παρατηρείται ομαδική αποχώρησή τους προς τις Ευρωπαϊκές  χώρες.

Να δημιουργηθούν και άλλες άγονες Ειδικότητες που να λαμβάνουν το επίδομα της Αναισθησιολογίας, όπως Παθολογία – Ακτινοδιαγνωστική κ.α., όπως αυτό προκύπτει από την πορεία των άγονων προκηρύξεων τελευταίων ετών στο ΕΣΥ.

Ζητάμε την ένταξη όλου του Προσωπικού των Νοσοκομείων του ΕΣΥ  στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Απαιτούμαι για όλους τους εργαζόμενους συμβασιούχους με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ.

Επικουρικούς – Προκηρύξεων ΣΟΧ- Ωφελούμενοι ΟΑΕΔ, Νοσηλευτικό Παραϊατρικό Διοικητικό Τεχνικό και προσωπικό, που υπηρετούν σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας και αποτελούν το 1/3 περίπου της δύναμης αυτών, άνθρωποι οι οποίοι εν μέσω πανδημίας προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε όλα τα πόστα στο χώρο της υγείας, την μετατροπή των συμβάσεων τους σε Α.Χ., να σταματήσει επιτέλους η ομηρία και ανασφάλειά τους, διότι είναι υπάλληλοι πλήρως καταρτισμένοι στο αντικείμενο ενασχόλησής τους και παρέχουν υπηρεσίες μονίμων υπαλλήλων.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας.

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα