Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΑνακύκλωση (εμπειρίας), μήτηρ μαθήσεως. Του Νίκου Κουρουπάκη

Ανακύκλωση (εμπειρίας), μήτηρ μαθήσεως. Του Νίκου Κουρουπάκη

Ανακύκλωση (εμπειρίας), μήτηρ μαθήσεως.

Του Νίκου Κουρουπάκη

 

Τρία νομοσχέδια, 2 ΚΥΑ, 1 εθνικός σχεδιασμός όλα σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων και η αντιδήμαρχος καθαριότητας μοιάζει να μην έχει καταλάβει τι μας περιμένει. Η Σητεία εξελίσσεται σε κόμβο διαχείρισης απορριμμάτων του Λασιθίου (ευγενική έκφραση της χωματερής) και αντί να φροντίσουμε να βρούμε, ακόμα και μέσα στη νέα νομοθεσία, τεχνικές και διεξόδους, πανηγυρίζουμε που ανακυκλώνουμε 57 τόνους το μήνα. Η δε αγορά 2 υπογείων κάδων με συμπίεση από μια και μοναδική εταιρία που διαθέτει το συγκεκριμένο σύστημα και με κόστος διπλάσιο του συνηθισμένου δεν αρκεί.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης η Σητεία παράγει σήμερα 2.500 τόνους ανακυκλώσιμα απορρίμματα το χρόνο με μετριοπαθείς παραδοχές. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 208 τόνους το μήνα. Δεν μπορούμε λοιπόν να πανηγυρίζουμε όταν αυξάνεται ελάχιστα η ανακύκλωση  επι συνόλου παραγόμενων αποβλήτων και από τους 40 τόνους φτάνει στους 57. Επίσης τα μαθηματικά του Κου Ζερβάκη θυμίζουν δημιουργική λογιστική άλλης εποχής αφού οι 40 τόνοι αναφέρονται στον μέσο όρο των προηγούμενων μηνών σε καθεστώς εγκλεισμού και όχι σε απόλυτα νούμερα κάποιου συγκεκριμένου μήνα όπως οι 57 τόνοι.

Είμαστε τόσο μακριά από τον στόχο της ε.ε. για ανακύκλωση του 80% των απορριμμάτων και αντί να σκεφτούμε πως θα δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να ενισχύσουν την ανακύκλωση τους αποσπάμε την προσοχή με πυροτεχνήματα.

Η εποχή που παρατηρείται η αύξηση είναι κάθε χρόνο η ίδια λόγω της αυξημένης κίνησης-προσέλευσης επισκεπτών αλλά και της κυκλοφορίας των κατοίκων.

Από το 2022  (4819/2021 φεκ 129/23.07.2021/ άρθρο 38) ανοίγει ο κύκλος αυξήσεων στα τέλη των δήμων που σημειώνουν χαμηλές επιδόσεις στην ανακύκλωση και υψηλές στην ταφή των απορριμμάτων, καθώς αρχίζει να εφαρμόζεται και να αυξάνεται γεωμετρικά το τέλος ταφής απορριμμάτων, που θα επιβαρύνει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων από τους ΟΤΑ με συνέπεια  να μετακυλήσουν τον λογαριασμό στους πολίτες.

«Από 1ης Ιανουάριου 2022 θεσπίζουμε τέλος ταφής ύψους 20 ευρώ/τόνο, με σταδιακή αύξησή του στα 55 ευρώ/τόνο από 1ης Ιανουαρίου 2027, το οποίο θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και θα αξιοποιείται για ενίσχυση της ανακύκλωσης» ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», αναφερόμενος στις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενσωματώνονται στην εγχώρια νομοθεσία και προβλέπουν χρήση οικονομικών αντικινήτρων από τους δήμους, ώστε να αναγκαστούν να προωθήσουν τις υποδομές ανακύκλωσης.

 

Επίκαιρα λοιπόν όσο ποτέ τα λόγια του ποιητή μας Β. Κορνάρου: «έτσα λογής η πεθυμιά και ο πόθος τσοι πειράζει που τ άσπρο μάυρο λέσινε, το δροσερό πως βράζει»…

Νίκος Κουρουπάκης

Δημοτικός Σύμβουλος

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα