Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΜάριος Διονέλλης: Προς εκλογή νέου αρχιεπισκόπου η Εκκλησία της Κρήτης

Μάριος Διονέλλης: Προς εκλογή νέου αρχιεπισκόπου η Εκκλησία της Κρήτης

Προς εκλογή νέου αρχιεπισκόπου η Εκκλησία της Κρήτης

 

Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ο αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας • Αντιδράσεις από πιστούς που χαρακτηρίζουν «βιαστικούς» τους επίδοξους διαδόχους.

Την απαλλαγή του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου από τα καθήκοντά του αποφάσισε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης. Ο μέχρι χθες αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος, κατά κόσμον Νικόλαος Αθανασιάδης, είναι πλέον 88 ετών και αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας, αδυνατώντας να ασκήσει τα καθήκοντά του. Της χθεσινής απόφασης για την απαλλαγή του προηγήθηκαν ξεχωριστές εξετάσεις-πραγματογνωμοσύνες από τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς, οι οποίοι βεβαίωσαν ενόρκως την αδυναμία του αρχιεπισκόπου και με βάση το άρθρο 39 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης ξεκίνησε και επισήμως η διαδικασία διαδοχής.

Kατά τις σχετικές προβλέψεις, η απόφαση για την απομάκρυνση του αρχιεπισκόπου, που έλαβαν ομόφωνα τα υπόλοιπα 8 μέλη της Ιεράς Συνόδου, θα σταλεί προς έγκριση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο υπάγεται κανονικά η Εκκλησία της Κρήτης. Εφόσον η απόφαση εγκριθεί, θα συνεδριάσουν εκ νέου οι οκτώ μητροπολίτες ώστε να εκλέξουν μεταξύ τους το «τριπρόσωπο», δηλαδή την τριάδα των υποψηφίων, που θα σταλεί και πάλι στο Φανάρι. Από αυτή την τριάδα θα επιλέξει τον νέο αρχιεπίσκοπο Κρήτης η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ως πιθανότεροι για το τριπρόσωπο, μεταξύ των οκτώ μητροπολιτών της Κρήτης, φέρονται ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας και ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και εκπλήξεις στην τελική ψηφοφορία.

Πάντως, για κάποια μερίδα των πιστών στην Κρήτη ήδη η διαδικασία που ακολουθήθηκε χαρακτηρίζεται ως έλλειψη σεβασμού προς τον νυν αρχιεπίσκοπο, καθώς κάνουν λόγο για υπέρμετρη βιασύνη των διαδόχων για την κατάληψη του αρχιεπισκοπικού θρόνου. Ήδη για το θέμα διατυπώνονται αντιδράσεις και στα κοινωνικά δίκτυα, που έφτασαν μέχρι και στην αναγραφή συνθημάτων στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής («Κάτω τα χέρια από τον αρχιεπίσκοπο»).

Σύνθημα σε τοίχο της Αρχιεπισκοπής.

Στο χθεσινό ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Πρόδρομος Ξενάκης, η απόφαση για την απομάκρυνση του αρχιεπισκόπου Ειρηναίου χαρακτηρίζεται «δύσκολη», ωστόσο τονίζεται πως ελήφθη με βάση τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον κορονοϊό, η Εκκλησία της Κρήτης συντάχθηκε με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, χαρακτηρίζοντας αδύνατο τον έλεγχο των πιστών με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση, και περιορίστηκε να καλέσει τους πιστούς για ακόμα μια φορά να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

RELATED ARTICLES

Τελευταία Νέα